Koronavírus Romániában: Szatmár megye kilóg a sorból

Szatmár megyében eddig sem volt túl magas a hivatalosan nyilvántartott, igazoltan koronavírus fertőzöttek száma, jó pár napja azonban az ország egyetlen olyan megyéje, ahol ez a szám 100 fő alatti.

Immár ötödik napja nem regisztráltak friss koronavírus-fertőzöttet Szatmár megyében, ahol a stratégiai csoport jelentése szerint a hivatalosan nyilvántartott, igazoltan koronavírus-fertőzöttek száma továbbra is 82, a  gyógyultaké 73, míg az elhunytaké 8. E számok alapján jutott arra a következtetésre a prefektusi hivatal, hogy Szatmárban már csak egyetlen aktív fertőzéses eset van.

Valahol azonban hibádzik a kormánymegbízotti számítgatás, ugyanis a fertőzöttek nyilvántartásában legilletékesebb megyei egészségügyi igazgatóságot vezető Mihai Macrina a Maszolnak elmondta: Szatmár megyében jelenleg négy igazoltan koronavírus-fertőzött páciens van, s valamennyien a kórházban is tartózkodnak, nem éltek az alkotmánybíróság döntése nyomán lehetővé vált kórházelhagyás, hazatérés lehetőségével.

Szatmárban egyébként eddig 9920 tesztet végeztek el amióta szolgálatba állt a komplex  koronavírus-tesztelő rendszer, amelynek egyik fontos eleme áprilisban egy hétig bolyongott előbb Párizsban, majd Londonban mielőtt megérkezett volna a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházba, ahol a fertőzöttek gyorsabb kiszűrése érdekében négyhelyiséges laboratóriumot alakítottak ki a megyei tanács igencsak hathatós anyagi közreműködésével.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?