Ennyibe kerül most Romániában a koronavírusteszt

A miniszterelnök azt ígérte: szombaton felkéri majd a több mint 120 akkreditált koronavírus-tesztelő központot, hogy fogadják a hét végén is a Görögországba készülő személyeket, akiknek keddtől három napnál nem régebbi negatív vírustesztet kell bemutatniuk a bolgár-görög határon. Hasonló igazolást kér a határon Ausztria is.

Ludovic Orbant pénteken kérdezték az újságírók az athéni kormány aznap bejelentett korlátozó intézkedéseiről, amelyek következtében várhatóan sokan megrohanják majd a következő napokban a tesztelési központokat. A kormányfő elmondta, a prefektusokkal tartandó szombati távértekezletén az egészségügyi miniszterrel együtt felkéri majd ezeket a létesítményeket, hogy teszteljék a Görögországba készülő személyeket.

A Digi24 összeállítása szerint jelenleg a nagyobb romániai magánklinika-hálózatok mindegyike végez koronavírusteszteket. Ennek ára 280 és 390 lej között váltakozik. Az olcsóbb teszt eredményét 48 órán belül, a drágábbét 24 órán belül kapja meg az a személy, akitől mintát vettek.

Az athéni kormány pénteken jelentette be, hogy Görögország megerősíti szárazföldi határain az ellenőrzést a szomszédos államokból érkezők esetében, miután több szomszédos balkáni országban megnőtt a SARS-CoV-2 nevű vírussal fertőzöttek száma, és több fertőzöttet „importáltak” az elmúlt napokban.

„Minden, a Bulgáriával közös határon lévő promahonaszi határátkelőhelyen érkezőnek július 14-től a belépéstől számítva három napnál nem régebbi negatív vírustesztet kell bemutatnia” – közölte szerdán Szteliosz Pecasz görög kormányszóvivő. Pénteken 29 Bulgáriából, illetve Romániából érkező turista koronavírustesztje lett pozitív a promahonaszi határátkelőnél.

Kapcsolódók

Kimaradt?