A kongresszusi bakikról kérdeztük Kovács Pétert

Szervezési és tartalmi szempontból is sikeresnek, bakimentesnek minősítette hétfőn a maszol.ro kérdésére Kovács Péter főtitkár az RMDSZ szombati csíkszeredai kongresszusát.

A kongresszusi biztos elmondta, annak ellenére, hogy az esemény vizuális és kommunikációs szempontból is formabontó volt – látványos színpadkép, infografikák, kisfilmek, zenei bejátszások színesítették a felszólalások közti időt –, és ez igénybe vette a szervezőket, nem csúsztak be bakik a rendezvényen.

„A román sajtósok panaszkodtak, hogy az első öt percben rossz volt a hang a tolmácsgépben, de ezt a hibát hamar kijavítottuk” – tájékoztatott Kovács. Mint mondta, a Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület (RMOGYKE) sportcsarnok előtt tüntető aktivistái sem zavarták szervezési szempontból a rendezvényt. „Én pozitívumnak nevezem, hogy ezek az emberek tüntethettek Csíkszereda közterületein” – jelentette ki.

A maszol.ro-nak arra a felvetésére, miszerint a kongresszuson nem volt különösebb vita az alapszabályzat-módosításról és az elfogadásra váró dokumentumokról, Kovács Péter kijelentette: ez nem volt meglepetés, mert ezeket a tervezeteket két hónapon keresztül készítették elő az RMDSZ belső, illetve nyilvános konzultációs fórumain.

A kongresszusi biztos emlékeztetett arra, hogy az alapszabályzat az előterjesztett változathoz képest egy pontban módosult: bekerült az az előírás, hogy azokban a megyékből, ahol az RMDSZ-nek nincs megyei tanácselnöke, az alelnök hivatalból tagja a Szövetségi Állandó Tanácsnak. Ezáltal a testület a tervezett 34-ről 38 fősre bővült. „Az elv ugyanaz maradt: nyissunk az önkormányzatok felé” – magyarázta.

A kongresszus számokban. Az RMDSZ történetében ez volt az eddigi legnagyobb és leglátványosabb kongresszus: több mint hétszáz küldött, 169 sajtóképviselő, és 128 meghívott – közel ezer személy – volt jelen a szombati rendezvényen. Kovács Péter tájékoztatása szerint mintegy száz munkatárs, önkéntes, technikai szakember vett részt a szervezésben, a helyszínen és az eseményt megelőző hetekben is; 791 és 2926 egyedi látogató követte az online-közvetítést, illetve látogatta meg a szombati nap az RMDSZ-honlapot; az RMDSZ oldalára 43 hír és 80 fotó került fel, illetve 18 Facebook-bejegyzés született az eseményről.

Kapcsolódók

Kimaradt?