Főügyészség: önhibáján kívül fertőződött meg Vergil Chiţac

Megszüntették az ügyészek a nyomozást Vergil Chiţac nemzeti liberális párti (PNL) szenátor ügyében, aki ellen a betegségek leküzdésének meghiúsítása gyanúja miatt indult eljárás.

A főügyészség keddi közleménye szerint a nyomozás során gyűjtött bizonyítékok azt támasztják alá, hogy a törvényhozó nem vétett a COVID-19 megelőzését célzó szabályok ellen, ugyanis amint jelentkeztek nála a betegség tünetei, értesítette erről az illetékes hatóságokat, és alávetette magát minden eljárásnak.

A koronavírussal kapcsolatos jogszabályokba foglalt tudományos kutatásokra hivatkozva – amelyek szerint a betegség tünetei a megfertőződéstől számított 14 napban jelentkeznek – az ügyészek azt is leszögezik, kizárt, hogy február 17. és 19. közötti brüsszeli tartózkodásakor fertőzött lett volna a szenátor, ugyanis csak 19 nap elmúltával, március 9-én jelentkeztek nála a betegség tünetei. Február 19-én ugyanakkor még nem volt érvényben olyan döntés, amely a koronavírus-járvány indokolta bármiféle kötelezettséget rótt volna az uniós tagországokból Romániára érkezőkre – érveltek az ügyészek.

Közleményük szerint a közegészségügyi igazgatóság által végzett járványügyi vizsgálat során nem sikerült megállapítani, hogy hol fertőződött meg a törvényhozó, így nem róható fel neki, hogy akár szándékosan, akár gondatlanságból vétett volna a betegség terjedését fékezni hivatott intézkedések ellen.

Dragii mei, legat de nefericita întâmplare din martie, am primit clasarea dosarului in rem. Pentru cei care încă se...

Közzétette: Vergil Chițac – 2020. július 7., kedd

 

A legfőbb ügyészség március 16-án jelentette be, hogy a betegségek leküzdésének meghiúsítása miatt hivatalból in rem vizsgálatot indított Vergil Chiţac ügyében annak megállapítására, hogy a szenátor megtett-e minden óvintézkedést a vírus terjedésének megakadályozására.

Vergil Chiţac február 17–19-én részt vett egy brüsszeli NATO-ülésen, március 6-án pedig a NATO főtitkársága közleményt adott ki, amelyben tájékoztatta az ülésen részt vevőket, hogy a francia küldöttség egyik tagját COVID-19-cel diagnosztizálták. A szenátor március 9-én jelen volt a Nemzeti Liberális Párt országos politikai bizottságának ülésén, amelyen körülbelül 100 párttársa vett részt, köztük Ludovic Orban kormányfő. Chiţac akkor azt mondta, március 9-én értesült a NATO által kiadott figyelmeztetésről, és még aznap orvoshoz fordult, aki azt mondta neki, hogy ha nincsenek tünetei, nincs ok az aggodalomra.

Később Vergil Chiţac szenátornál, illetve a liberális vezetőségi ülés további három résztvevőjénél is kimutatták a koronavírust. Ludovic Orban kormányfő akkor bejelentette, hogy 14 napos elkülönítésbe vonul annak ellenére, hogy tesztje negatív lett.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?