Ráduly Róbert: Erőss Zsolt öröksége kötelez

Négy himnuszt is lejátszottak, de csak a székelyt énekelte teli torokból a 11. RMDSZ-kongresszus 777 küldöttje a csíkszeredai sportcsarnokban. A legjobb beleéléssel talán a „tiszteletbeli székely” Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes fújta a Maroknyi székelyt.

Ráduly Róbert Csíkszereda polgármestere stílszerűen üdvözölte a küldötteket, ugyanis a szónoki emelvényt letakarta a székely lobogóval. Gesztusát állva, vastapssal jutalmazta a kongresszus.

„Néhány napja tragédia híre járta be a világot: Erőss Zsolt és Kiss Péter eltűnt a Himalája hegység 8568 méteres csúcsának, a Kancsendzsöngának megmászása után. Szülővárosa polgármestereként kérem Önöket, hogy hajtsunk fejet és néma csenddel emlékezzünk rá. Köszönjük Zsolt, hogy a miénk vagy” – kezdte beszédét Ráduly.

Házigazdaként „bizalmi köszöntőt” fogalmazott meg Crin Antonescu és Victor Ponta, a Szociál-Liberális Szövetség (USL) két társelnöke irányába, akik „remélem, hogy rendezik azt, amit 95 év alatt nem sikerült rendezni” egyértelműen az székely autonómiaigényre utalva.

Ráduly Róbert sorjázta azokat a helyi megvalósításokat - sportcsarnok, vízcsatorna, római-katolikus gimnázium stb. – amelyek az RMDSZ szerepvállalásának eredményei. „Mindenkit köszönet illet, aki szerepet vállalt azért, hogy Székelyföldön, itt Csíkszeredában egy kicsit jobb legyen” – fogalmazott Csíkszereda polgármestere.

Hozzátette: az elmúlt három év jelentős csapásokat mért a helyi közigazgatásra, a fejlődés megrekedt. A 2009 nagykoalíciója jelentősen elvétette az irányt és az RMDSZ szereplávallására volt szükség ahhoz, hogy Románia ne kerüljön bajba.

„Elég volt, nincs tovább, az embereket meg kell fizetni. Bukarestnek szakítani kell a Dinu Paturica féle szemlélettel. Milyen világ az, hogy a polgármestereket, helyi vezetőket teljes erőbedobással figyelnek meg” – dörgött Ráduly utallva csíkszeredai harcostársa, Borboly Csaba gondjaira. „Ne féljeket, üzenték az atyák is a pünkösdi búcsún” – tette hozzá. .

Szerinte a rendvágás a többség felelőssége, ezért itt az ideje, hogy Románia megnyugtató módon rendezze a székelység helyzetét. Gyulafehérvár szellemében a területi és kulturális autonómia biztosítása becsületbeli kérdés.

„Erőss Zsolt megmutatta, nincs lehetetlen, balesete után talpra állt és ment tovább. Megmutatta, hogy a lehetséges és a lehetetlen között a határt az emberi akarat húzza. Székelyföld területi autonómiája egyformán létkérdés Székelyföld és a Partium számára. Együtt kell fellépni és harcolni az EMNP-vel, MPP-vel és SZNT-vel” – mondta Ráduly Róbert.

Kezdeményezi, hogy a csíkszeredai sportcsarnokot Erőss Zsoltról nevezzék el.

Kapcsolódók

Kimaradt?