Tiltakoznak az egyetemek a genderelmélet oktatásának betiltása ellen

A Bukaresti Egyetem és a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem is állásfoglalásban tiltakozott amiatt, hogy egy kedden elfogadott törvény értelmében valamennyi romániai tanintézményben tilos a genderelmélet oktatása.

Mint korábban írtuk, a jogszabály 2011-es oktatási törvényt módosítja, és megtiltja az iskolákban és minden egyes oktatási intézményben, beleértve az iskolán kívüli tevékenységeket is, hogy a diákoknak a genderelméletet tanítsák. A törvénymódosítás beterjesztőjének indoklása szerint a genderelmélet azt népszerűsíti, hogy egy gyermek megválaszthatja a saját nemét, amely akár eltérő lehet a biológiai nemétől.

Állásfoglalásában a BBTE úgy értékelte, hogy a parlament voltaképpen törvénnyel betiltott egy tudományos elméletet. Az intézmény ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a tiltás már létező egyetemi kurzusokat, mesteri programokat és kutatásokat kérdőjelez meg.

A Bukaresti Egyetem állásfoglalása szerint a törvénymódosítás súlyosan csorbítja a felsőoktatási intézmények autonómiáját. Emellett tudománytalan, alkotmányellenes, ellentmond a Románia által ratifikált nemzetközi intézményeknek és sérti a szólásszabadságot is.

A törvénymódosítást az államfőnek is ki kell hirdetnie ahhoz, hogy hatályba lépjen.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?