Nem jó fogyókúrázni depressziósan

Ma már több tucat igen hatásos gyógyszer létezik, amelyek az esetek egy jelentős részében megszüntetik a panaszokat, javítják a közérzetet. A gyógyszerek előírásszerű szedése mellett azonban maga a beteg is sokat tehet azért, hogy hangulati állapota mielőbb egyensúlyba kerüljön. Már az is segítség lehet, ha nem fogyókúrázunk, viszont rendszeresen mozgunk.

A depressziósoknál a mentális (azaz lelki, gondolkodásbeli) működés különösen szoros kapcsolatban van a testi kondícióval. A depressziósok érzékenyebbek a testi problémákra, mint az átlag. A depressziósok lehetőleg ne tartsanak szigorú, azaz éhezéses fogyókúrát, ez ugyanis fokozza a hangulatingadozást. A kávéivást ajánlatos a minimumra csökkenteni, ahogy az alkoholfogyasztást is, mert ezek erősen befolyásolják az agyműködést, és a hangulati ingadozást még nagyobbá teszik. Fokozottan kell ügyelniük arra is, hogy minden körülmények között eleget aludjanak, a megszokott időben feküdjenek és keljenek. A kialvatlanság önmagában elég lehet ahhoz, hogy komolyan visszavesse a már elért állapotjavulást.

Az utóbbi időben széles körben megismételt vizsgálatok igazolják, hogy a rendszeres, mérsékelten intenzív testmozgás csaknem a gyógyszerekkel egyenértékű hatású mindenfajta hangulati betegségre, és segít a kiújulás megelőzésében. A rendszeres testmozgás során ugyanis agyunk nagyobb mennyiségben bocsát ki hangulatjavító hatású vegyületeket.

Kísérletek igazolják, hogy a depressziós vagy arra hajlamos embernek jót tesz egy háziállat társasága. Velük ugyanis szavak nélkül tud kommunikálni, és különösen a kutya és a macska testi közelsége ragaszkodása amolyan mellékhatások nélküli hangulatjavító pirulaként működik. Hasonlóképpen jó hatású a zene, mert a depressziósoknál általában lelassult és aggodalmaskodó gondolkodást kikerülve, közvetlenül hat az agyra: észrevétlenül stimulálja működését. Ilyen célra a hangos és erős érzelmet, derűt kifejező zene a jó, természetesen ízlése szerint.

Természetesen az előbbiekben felsorolt tippek, tanácsok semmiképpen sem helyettesítik a komoly depresszió esetén szükséges orvosi segítséget. Annak eldöntéséhez, hogy az észlelt tünetek mennyire súlyosak, segítséget nyújthat a Depresszió teszt.

Kimaradt?