A legarrogánsabb és legnépszerűbb ország a németeké

Németország a világ legnépszerűbb országa a BBC friss közvélemény-kutatása szerint. Ugyanakkor egy másik felmérés azt mutatja, Dél-Európában Németországot tartják a legarrogánsabb államnak.

A BBC 26 ezer megkérdezett részvételével végzett nemzetközi felmérést 25 országban, ennek tükrében Németország népszerűsége 2012-höz képest három százalékkal, 59 százalékra nőtt – közölték csütörtökön.

Még az európai megszorító intézkedések miatti feszült helyzet ellenére is pozitív megítélés alá esik Németország Spanyolországban (68 százalék), Franciaországban (78 százalék) és Nagy-Britanniában (78 százalék) is.

A 25 országból, amelynek lakóit megkérdezték, csupán egyetlen országban alakult ki túlnyomó többségben negatív kép az országról: Görögországban.

A közvélemény-kutatás szerint a legkevésbé népszerű ország Irán. A közvélemény-kutatásból kiderült, hogy Kína és India pozitív megítélése a világon az elmúlt egy évben csökkent. A BBC közvélemény-kutatásainak 2005-ös kezdete óta Kína megítélése idén a legrosszabb. 

A Pew Research amerikai közvélemény-kutató intézet május közepén kiadott nyolc európai uniós országban végzett felmérésének eredménye szerint Dél-Európában Németországot tartják a legarrogánsabb államnak, miközben a megkérdezett britek, németek és franciák ezt a címet Franciaországnak adnák. Ugyanakkor a megkérdezett nyolc országból hét szerint a legmegbízhatóbb európai uniós ország is Németország. A kivétel itt is Görögország volt.

Kimaradt?