Csoma Botond: bomlasztani próbálta a magyargorbói magyar közösséget az MPP politikusa

Megpróbálta lebeszélni Kerekes Emőkét, Magyargorbó jelenlegi RMDSZ-es alpolgármesterét Keizer Róbert, a Magyar Polgári Párt politikusa arról, hogy elvállalja a kalotaszegi községben a polgármesterjelöltséget a szövetség színeiben az idei helyhatósági választásokon – állítja Csoma Botond parlamenti képviselő, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke.

Az ügy érdekessége, hogy Keizer 2016-ban az RMDSZ listáján jutott be a megyei tanácsba. Igaz, néhány hónapja lemondott önkormányzati képviselői mandátumáról – a minap viszont Magyargorbó nemzeti liberális párti (PNL-s) polgármestere, Gheorghe Lucian Broaina kinevezte személyes tanácsadójának.

„Keizer Róbert jól ismerte a magyargorbói helyzetet, tudta, hogy négy évvel ezelőtt nem találtunk senkit, aki vállalta volna az indulást a polgármester-választáson a szövetség jelöltjeként, és ezért milyen fontos számunkra, hogy idén van jelentkező. Bár Keizer az MPP politikusa, de RMDSZ-es megyei tanácsosként a román polgármester politikai érdekeit képviselte a magyar közösséggel szemben” – összegezte Csoma Botond.

A körülbelül 40 százalékban magyarok által lakott Magyargorbón (amelyhez két másik magyarlakta falu, Magyarvista és Türe is tartozik közigazgatásilag) 2008-ig volt RMDSZ-es polgármester. „Akkor elveszítettük a tisztséget, és 2012-ben sem sikerült visszaszerezni. Engem 2015-ben választottak meg megyei elnöknek, és 2016-ban, a kampány előtt nagyon sokat jártam oda. Próbáltam embereket meggyőzni, mert szegénységi bizonyítvány egy 40 százalékos közösségtől, hogy még jelöltje sincs. Úgy érzem, mindent megtettem, de nem találtam jelöltet” – emlékezett vissza a parlamenti képviselő.

A politikus hozzátetette, hogy négy éve a mandátumok számára is negatívan hatott ez a helyzet. „Sok magyar ember felháborodott azon, hogy az RMDSZ-nek nem volt jelöltje, és a tanácsosi listára sem szavaztak. Jelenleg két képviselőnk van, és Kerekes Emőke személyében RMDSZ-es az alpolgármester” – magyarázta Csoma Botond.

A megyei elnök győzte meg Kerekes Emőkét, hogy 2020-ban legyen az RMDSZ községi polgármesterjelöjte. „Elvállalta, nehezen, mert a polgármester elég autoriter személyiség, megpróbál nyomást gyakorolni a magyar alpolgármesterre. Megértem Emőkét, hogy nehezen döntött, mert egy ilyen ellenséges környezetben neki a választásokig ott kell dolgozni, s csak konfliktusa származik ebből, de végül elvállalta. Nyilván, azóta a polgármester meg is kezdte a hadjáratot, próbálja ellehetetleníteni” – folytatta Csoma.

Ami Keizer Róbertet illeti: 2016-ban az RMDSZ és az MPP országos, illetve helyi szintű együttműködési megállapodása értelmében az RMDSZ megyei tanácsosi jelöltlistáján szerepelt, s a helyhatósági választásokon a hatodik helyen be is jutott a megyei önkormányzatba. Csoma Botond szerint néhány hónapja kért egy találkozót tőle, hogy az idei választásokon való szereplésről tárgyaljanak, ami a parlamenti képviselőt meglepte, mert „országos szinten a mai napig sem körvonalazódik együttműködés”.

A megyei RMDSZ-elnök időközben arról értesült, hogy Keizer többször is megfordult a magyargorbói községházán. „Megpróbálta Kerekest lebeszélni, hogy ne induljon a választáson, mert ha nem nyeri meg, elveszítheti az alpolgármesteri tisztséget is. Tulajdonképpen bomlasztó tevékenységet végzett. Utána tudtam meg, hogy jó viszonyban van a román polgármesterrel, sokszor jár oda, állítólag jelen volt egy megbeszélésen is az egyházak képviselőivel, amelyen a polgármester eldicsekedte, hogy milyen alapokat különít el az egyházaknak. Ebből rájöttem, hogy a polgármester megbízásából próbálta meg Emőkét rávenni a visszalépésre” – mondta Csoma Botond.

„Mikor Keizer Róbert eljött hozzám, elmondtam, hogy nincs miről tárgyalnunk, ha ilyen tevékenységet folytat ott, ahol nem találtunk jelöltet 2016-ban, és ahol katasztrofális következményei lennének, ha 2020-ban sem lenne jelöltje a magyarságnak” – emlékezett vissza Csoma Botond, aki azt is mondta, hogy kezdeményezni fogja a Megyei Állandó Tanácsban a politikai támogatottság a megvonását, de erre nem került sor, mert másnap Keizer benyújtotta a lemondását. „Most hallom, hogy a minap a polgármester körbevitte Keizert a községházán, és bemutatta mint személyes tanácsadóját, tehát szerintem így akarja honorálni azokat a szolgálatokat, amiket tett neki” – jelentette ki az RMDSZ megyei elnöke.

Megkérdeztük Keizer Róbertet, hogy kíván-e reagálni az elhangzottakra, de a volt megyei tanácsos elhárította a lehetőséget. Azt elismerte kérdésünkre, hogy a polgármester személyes tanácsadójaként kapott állást a magyargorbói önkormányzatnál.

Kerekes Emőke vállalja a megmérettetést

Magyargorbó alpolgármestere érdeklődésünkre elismerte: Keizer Róbert valóban megpróbálta lebeszélni őt arról, hogy induljon a helyhatósági választásokon. „Miután nyilvánosságra került, hogy én leszek az RMDSZ polgármester-jelöltje, felhívott telefonon, és kérte, hogy ne vállaljam” – mondta, hozzátéve, hogy nem volt sem nyomásgyakorlás, sem fenyegetés, csak egy „egyszerű beszélgetés”.

Kerekes Emőke azonban hangsúlyozta: mindezek ellenére vállalja a jelöltséget a választásokon. Csoma Botond parlamenti képviselő kijelentését, miszerint a polgármester „megkezdte a hadjáratot” ellene, az alpolgármester úgy kommentálta, hogy „nehezen kommunikálunk”, a polgármesterrel való eddigi munkakapcsolatáról pedig azt mondta, hogy „hullámzó volt”.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?