Meghívja Orbán Viktort a Kolozsvári Magyar Napokra az RMDSZ

Orbán Viktor magyar miniszterelnököt is meghívná az idei Kolozsvári Magyar Napokra a társszervező RMDSZ.

"Még a héten megfogalmazom a meghívást, jövő héten pedig eljuttatjuk hozzá a levelet. Nem politikai, hanem kulturális rendezvényről van szó, mindenkit szívesen látunk, reméljük, elfogadja a meghívást. Szeretnénk megmutatni, hogy lehet politikamentesen ünnepelni” – jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Máté-András Levente, a Kolozs megyei RMDSZ elnöke.

A politikus tájékoztatása szerint a Kolozsvári Magyar Napok szervezése már javában zajlik. Orbán Viktor meghívása szerinte annak is kifejezése lenne, hogy „az erdélyi magyar nem jobboldali és nem baloldali, hanem erdélyi magyar”.

Máté András-Levente közel egy éve a Kolozs megyei RMDSZ-szervezet elnöke. Mint elmondta, mandátuma alatt számos tervet sikerült megvalósítani: két magyar nyelvű bölcsőde megnyílt már Kolozsváron, a jövő év második felében pedig újabb kettőt készülnek átadni, az iskolák támogatására is több pénzt fordítottak, különösen a tordai Jósika Miklós Elméleti Líceum kapott jelentősebb támogatást. De a tavalyhoz képest nagyobb anyagi erőkkel támogattak egyházakat civil szervezeteket és rendezvényeket egyaránt.

Így idén a Kolozsvári Magyar Napokra kétszer annyit szánt az önkormányzat, kulturális téren a Magyar Állami Színházat, az Ecsetgyár művésztelepet, a Kolozsvárra költözött Félszigetet támogatták kiemelten. A civil szférából megemlítendő az Életfa Családsegítő Egyesület, a Szent Kamill Otthon, a Diakónia Keresztyén Alapítvány, de a sort még tovább lehetne folytatni.

Ahogyan az elmúlt évben is történt, idén is szervez június 1-jére gyermeknapi vitézi bemutatót az RMDSZ, a Mátyás év jegyében ez az igazságos királyhoz kapcsolódik ezúttal, helyszíne változatlanul a Romkert lesz. Június 8-án a Hójában tartanak családi napot, a tavalyi ökörsütés helyett idén magyaros kolbászt készítenek, a gulyásfőző verseny nem marad el.

Az alkotmánymódosításra javaslatokat eddig csak az RMDSZ és a kisebbségi csoport nyújtott be, pedig a határidő eredetileg május 15. volt; az RMDSZ sérelmezi, hogy a határidőt 27-ére tolták ki – közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján Máté András-Levente képviselőházi frakcióvezető, a parlamenti alkotmánymódosító bizottság alelnöke. A Kolozs megyei RMDSZ-elnök tájékoztatása szerint két képviselőtársával, Kerekes Károllyal és Markó Attilával szerdán törvénytervezetet terjesztettek be, amely a kismamák érdekeit védené. Az érvényben lévő jogszabály szerint a gyesre jogosult nők nem kaphatnak más forrásból pénzt – ezen szeretnének változtatni úgy, hogy az anyukáknak ne kelljen lemondaniuk EU-s pályázatokon nyert összegekről, szerzői díjakról, illetve lakbérről, ha kiadják valamelyik szobájukat. A gyes mellett elfogadható havi összeg ugyanakkor nem haladhatná meg a 600 lejt.

 

 

 

Kimaradt?