„Romániában élünk, beszélj románul!” – Rendőri túlkapás Székelyudvarhelyen?

Visszaéltek hatalmukkal a székelyudvarhelyi rendőrök – állítja Bartalis Ferenc, egy udvarhelyi autómosó tulajdonosa, akit egy Facebookon közzétett videó miatt idéztek be többedmagával a rendőrségre nyilvános felbujtás és hivatalos személy sértegetése miatt. A Maszol azután értesült az ügyről, hogy május 8-án megírtuk: erőszakra és bűncselekményre felbujtó, a rendőrséget és a hadsereget sértegető facebookos videó miatt indult eljárás egy 41 éves, maroshévízi férfi ellen. Az időközben külföldre távozó Bartalis Ferenc furcsának találja, hogy ez a hír pont aznap jelent meg, amikorra őt és az általa közzétett videóhoz hozzászóló személyeket beidézték a Hargita megyei rendőrségre nagyon hasonló indokkal. A rendőrség szerint a vállalkozó elferdíti a valóságot.

Bartalis Ferenc 46 éves székelyudvarhelyi vállalkozó 2006 óta egy autómosót működtet a városban. Beszámolója szerint a koronavírus-járvány miatt elrendelt szükségállapot és kijárási tilalom miatt alig volt munkájuk. „Néha egy-két autó betévedt, de az csak arra volt elég, hogy élelmet vegyünk, a cégnek nem volt tartalék pénze” – részletezte.

Április 17-én, délelőtt 11 óra előtt öt perccel a cég bejáratánál álldogáló két roma származású alkalmazottját igazoltatták a rendőrök. Egyikük bement hozzá segítséget kérni, jelezve, hogy szükség van a nyilatkozatra, ami magyarázatot ad arra, hogy miért hagyták el a lakhelyüket a kijárási tilalom alatt. A vállalkozó leírta, hogy a két férfi neki dolgozik, és indult ki az utcára a nyilatkozattal. Közben szembejött vele egy rendőrnő „police” feliratú ruhában, egy civil rendőrautó is beparkolt az autómosó udvarára, és megmutatta nekik a papírokat.

A rendőrnő ezután hosszasan ecsetelte románul a két roma származású férfinek, hogy miért nincs jól kitöltve a nyilatkozat, a végén nyomatékosítva az „Ați înțeles?”, azaz a „Megértettétek?/Világos?” kérdéssel. Bartalis Ferenc elismerte, a járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozása miatt idegeskedett, és nem figyelt arra, amit a rendőr kifogásolt, viszont a végén jelezte neki, hogy a két férfi nem ért románul. „Erre a hölgy elkezdett magyarul beszélni. Hallottam, hogy magyar is a hölgy, és én viccesen megjegyeztem neki, hogy kezdhette volna magyarul is, könnyebb lett volna” – idézte fel az esetet. Ezután a másik rendőr románul hangosan rákiabált a vállalkozóra, hogy „Romániában élünk, beszélj románul!” („Suntem în România, vorbește în limba română!”) – számolt be Bartalis.

„Ez engem nagyon rosszul érintett” – jegyezte meg a vállalkozó, aki a beszámolója szerint kijelentette a rendőröknek, hogy ezt a beszélgetést nem szeretné folytatni, és megkérte őket, hogy távozzanak. A rendőrök elmentek, de jelezték, hogy hamarosan visszajönnek, ami a vállalkozó szerint nem jelentett mást, mint bosszúállást.

Egy óra múlva körülbelül tíz rendőr jelent meg három autóval, mondván, hogy pénzügyi-gazdasági ellenőrzést tartanak a cégnél. Erről az ellenőrzésről Bartalis Ferenc mobiltelefonjával hangot és képet rögzítő videófelvételt készített. Beszámolója szerint a hatóságok három órán át vizsgálták a cég papírjait, majd 10 ezer lejes büntetést róttak ki rá amiatt, hogy nem volt kihelyezve a biztonsági távolság megtartására felszólító tábla.

Külföldön kezd új életet

„Hosszas gondolkodás után úgy döntöttem, hogy leírom a történetemet, és megosztom a Facebookon a videófelvétellel együtt” – mondta a Maszolnak az autómosó-tulajdonos, hangsúlyozva meggyőződését, hogy sem a videó tartalmával, sem a hozzáírt magyarázó szöveggel nem fenyegetett senkit. Bevallása szerint a videó alá több száz komment érkezett, a nyomdafestéket nem tűrő hozzászólásokra tudatosan nem válaszolt.

„Nem követtem el semmit, ami törvénybe ütközik” – hangoztatta Bartalis Ferenc, aki ennek ellenére, a kommenteket látva egy hét elteltével jobbnak látta törölni a posztját a közösségi hálóról. Végül a történtek hatására úgy döntött, hogy külföldre távozik, és ott próbál új életet kezdeni. „Tizenöt éves vállalkozásomat rúgtam föl, azt mondtam, soha többé nem teszem ki magam ilyen megaláztatásnak” – fogalmazott lapunknak.

Több személyt beidéztek

Május 8-a előtt két nappal Bartalist értesítették telefonon, hogy péntek reggelre beidézték a Hargita megyei rendőrségre. Mint mondta, nem tudta, miről van szó, majd percekre rá egyik Facebook-ismerőse jelezte neki, hogy ő is idézést kapott, sejtése szerint azért, mert hozzászólt ahhoz a videóhoz, amit Bartalis osztott meg a cégnél tartott ellenőrzésről. Tudomása szerint több személyt beidéztek ugyanarra a napra azok közül, akik hozzászólást írtak a videóhoz. A lapunkhoz eljuttatott dokumentumok szerint mind Bartalis Ferencet, mind az egyik, szerkesztőségünknél jelentkező facebookos hozzászólót tanúként akarja kihallgatni a rendőrség.

A letörölt Facebook-poszt szövege: Ez ma történt. Van egy autómosóm ami az elmúlt hónapban szinte csődbe ment. Minden reggel felhozom az egyik (roma származású) alkalmazottam, néha a testvérével, és egy közös deklarációt töltök ki. Ma 10:54 álldogáltak a kapuban, amikor egy civil rendőrautó leigazolta, a srác befutott és megkért vigyem ki a "declaratie raspundere ". Ahogy kiléptem az irodámból (a videón látszik) jött velem szembe egy rendőr hölgy civilben Police felirattal, és rögtön utána egy civil rendőrautó a kollégájával. Megmutattam a papirt, mire a roma srácoknak hosszasan mondta románul, hogy miért nincs helyesen ki töltve. A végen megkérdezte "Ati inteles"? Én mondtam a hölgynek, hogy ők egy kukkot nem beszélnek románul. Erre elkezdte mondani magyarul, mire én viccesen mondtam: kezdhette volna eddig is igy. Erre a kollégája rám ordított "Sintem in Romania, vorbeste in limba romana". Ez engem nagyon kényesen érintett, hogy valaki a saját udvaromon rám ordítson, milyen nyelven kommunikáljak. Ezután felszólítottam a rendőröket, hogy távozzanak a portámról. Rá 1 órára (12:10) érkezett 3 rendőrautó, kb 10 rendőr, kb mint egy gyilkossági helyszínre, és közöltek "economiai " ellenőrzés. Ez után 3 órát "nyálaztak " az összes aktát, és a végén megbüntettek 10.000 lejre, hogy nincs ki ragasztva a másfél méter távolságot jelző papir. Ez számomra nagyon megalázó volt, és úgy tudom, a törvénykönyvben hatalommal való visszaélesnek nevezik....

Az ügyben érintett egyik hozzászóló, Marton Endre is arról beszélt a Maszolnak, hogy a megosztáshoz több száz komment érkezett, ő két másik személyről tud, akit szintén behívattak a rendőrségre. Lapunknak elmondta, a történtek hatására az emberekből kitört a düh a kommentfolyamban, volt, aki durvábban, volt, aki enyhébben fogalmazott. Marton Endre az idézésnek nem tett eleget, mert nem volt lehetősége elutazni Csíkszeredába, és ezt jelezte is a rendőrségnek. Hozzátette, a maroshévízi hír olvasására olyan érzése támadt, mintha az általa ismert esetről lett volna szó, mert nagyon hasonló a két ügy.

Zajlik az ügyészségi vizsgálat

A rendőrség hivatalos személy sértegetése és közösség elleni uszítás bűncselekményének megalapozott gyanújával kérte Bartalis Ferenc április 17-i tettének ügyészségi kivizsgálását – közölte lapunkkal Gheorghe Filip, a Hargita megyei rendőrség szóvivője.

„A vizsgálat tárgyát képezi mindazon adatoknak kiderítése, melyek által a bűntett és a bűnösség vagy a bűntelenség bebizonyíthatók” – közölte a szóvívó, hangsúlyozva, hogy az udvarhelyi bírósági ügyészség által felügyelt bűnvizsgálati tevékenységgel kapcsolatos információkkal nem szolgálhat, folyamatban levő ügy részleteit nem hozhatják nyilvánosságra.

Ugyanakkor Gheorghe Filip cáfolta a Bartalis által elmondottakat, miszerint az egyik igazoltató rendőr olyat mondott volna, hogy „Beszélj románul, mert Romániában vagyunk!”. „Határozottan elutasítjuk Bartalis Ferenc kijelentését, aki véleményünk szerint tudatosan elferdíti a valóságot, ugyanis mindkét rendőr, aki helyszínen tartózkodott magyar nemzetiségű volt. Ez önmagáért beszélt” - fogalmazott Filip.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?