Koronavírus Romániában: így tesztelik a lakosság immunitását

Június és július folyamán egy 29 019 személyt felölelő mintán végzik el COVID-19 prevalenciatesztet, amely megmutatja, hogy a lakosság hány százalékában alakult ki immunitás a koronavírussal szemben – közölte szerda este a B1 televízió műsorában Nelu Tătaru egészségügyi miniszter.

A felmérést a nyolc fejlesztési régió minden megyéjében elvégzik, a lakosság számának és a népsűrűségnek megfelelő számú, kilenc korcsoporthoz tartozó személyeken, akik nem fertőző betegség miatt, hanem egyéb okokból jelentkeznek vérvételre. A levett vér felhasználásához megszerzik a páciens beleegyezését.

Nelu Tătaru kifejtette: a teszt megmutatja az immunizált népesség százalékos arányát korcsoportok, megyék és régiók szerint, valmint országosan. „Ebből megtudhatjuk, hogy a romániai lakosság milyen aránya esett túl a betegségen, immunizálódott, és ennek függvényében alkothatunk véleményt arról, hogy milyen mértékű lehet a járvány egy esetleges őszi-téli második hulláma” - magyarázta az egészségügyi miniszter.

(Címlapfotó: Máramaros Megyei Tanács)

 

Kapcsolódók

Kimaradt?