Egészségügyi miniszter: Románia a járvány csökkenő szakaszában van

Egyre kevesebb a súlyos COVID-19 eset – állapította meg kedden késő este a román közszolgálati televízió műsorában Nelu Tătaru egészségügyi miniszter.

A tárcavezető szerint Románia a járvány csökkenő szakaszában van, négy-öt hete kétszáz körül van az intenzív osztályon kezelt betegek száma. „A súlyos, lélegeztető gépet igénylő esetek száma egyre csökken” – hangsúlyozta Tătaru.

Hozzátette: az utóbbi időben alacsony a vírus közösségi terjedése, fertőzésgócok leginkább az öregotthonokban, ideggyógyászati intézményekben fordulnak elő, emiatt visszaesett a napi tesztelések száma is.

Kedden 119 új fertőzéses esetet jegyeztek Romániában, ami két hónapja a legalacsonyabb szám. A nyilvántartott fertőzöttek száma 19 517, a halálos áldozatok száma 1288, a gyógyultaké 13 526, így az aktív fertőzöttek száma 4712-re nőtt a hétfői 4702-hez képest. Jelenleg 166 beteget ápolnak intenzív osztályon. Eddig 448 366 teszt eredményét dolgozták fel.

Továbbra is kórházba utalják a tünetmentes fertőzötteket

Nelu Tătaru arról is beszélt, hogy a tünetmentes, de fertőzött személyeket továbbra is be kell utalni a kórházba. A tárcavezető szerint nem lehet egyidőben lazítani a korlátozásokat és ugyanakkor beengedni a közösségbe olyan személyeket, akik koronavírus-hordozók és terjesztik a betegséget. Meglátása szerint a tünetmentes betegeket kórházba kell utalni és ott kell tartani addig, amíg negatív teszteredményt produkálnak.

(Címlapfotó: MTI)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?