RMDSZ: kettős mércét alkalmaz a kormány a különböző felekezetek ünnepeivel szemben

A kormány nem válaszolt az RMDSZ-nek arra a javaslatára, hogy különleges járványügyi intézkedések mellett tegyék lehetővé a pünkösd megünneplését a templomokban. A szövetség szerint az Orban-kabinet ismét bebizonyította, hogy kettős mércét alkalmaz az állampolgáraival szemben.

„A húsvéti ünnepek kapcsán megtapasztaltuk, hogy kettős mércét alkalmazott az állam, amikor fenntartotta a megszorításokat a mi ünnepünkön, és enyhítéseket vezetett be az ortodox húsvét alkalmával. Arra kértük a kormányt, hogy gondoskodjon arról, hogy ez a diszkriminatív helyzet ne fordulhasson elő a pünkösd esetében is. Sajnos a mai napig még válaszolni sem voltak hajlandóak” – idézte Benedek Zakariást, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetőjét az RMDSZ péntek esti közleménye.

A politikus szerint a kormány ezúttal sem volt tekintettel a magyar ünnepre, hiszen semmi sem gátolta volna meg abban, hogy az enyhítéseket ne hétfői, azaz június elsejei határidővel vezesse be, hanem azokat már szombaton vagy vasárnap életbe léptesse. Benedek Zakariás hangsúlyozta, hogy a templomi szertartásokon való tömeges részvétel még mindig negatív következményekkel járhat, ezért az RMDSZ arra biztatja a magyar közösség tagjait, hogy a járványra való tekintettel legyenek különösen óvatosak és körültekintők az ünnep ideje alatt. 

A kormány csütörtök este fogadta el a járvány miatti eddigi korlátozások részleges feoldásáról szóló határozatot. A lazítások nem terjednek ki a templomi szertartásokra. E szerint a miséket, istentiszteleket – felekezetektől függetlenül – továbbra is csak a templomok udvarán lehet megtartani. (Szerk. megj,)

Az RMDSZ által kidolgozott járványügyi javaslatcsomag előírta, hogy a katolikus, protestáns, neoprotestáns és ortodox pünkösdi szertartásokon ugyanazokat a járványügyi intézkedéseket kell bevezetni. Ezek értelmében a templomi szertartáson részt vevő állampolgároknak két négyzetméternyi teret kell biztosítani, legalább 1,5 méteres távolságot kell betartani az ültetésnél, az egyháznak kötelessége kézfertőtlenítőket biztosítani, kötelező a maszkviselés a szertartás alatt, továbbá áldozáskor vagy úrvacsoraosztáskor kizárólag csak egyszer használatos eszközöket lehet használni.

A javaslatcsomag azt is előírta, hogy több templomi szertartás esetén a bútorzatot is fertőtleníteni kell, a templom elhagyásakor is a társadalmi távolságtartást kell érvényesíteni. A templomi szertartásokon a javaslatcsomag szerint csak olyan személyek vehetnek részt, akiknél nem mutatkoznak a koronavírus tünetei.

Kapcsolódók

Kimaradt?