Tăriceanu megtámadja a bíróságon a Diszkriminációellenes Tanács őt elmarasztaló döntését

Megtámadja a bíróságon az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) döntését, amely elmarasztalta őt az államfővel kapcsolatos kijelentése miatt, jelentette be szerdán Călin Popescu-Tăriceanu. A Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke Führert emlegetett egy Facebook-bejegyzésben Iohannisszal kapcsolatban.

Popescu-Tăriceanu úgy véli: „egyszerűbb lett volna” igazságos döntést hoznia a tanácsnak, ha „felüt egy akármilyen német szótárt” és megnézi, hogy az általa használt Führer szó vezetőt jelent. Ráadásul ő azt mondta Iohannisra, hogy „nem Führer”.

A CNCD kétezer lejre bírságolta meg szerdán Călin Popescu-Tăriceanut, mert egy április 16-ai Facebook-bejegyzésében többek között a „Führer” szót használta Iohannis elnökkel kapcsolatban.

A CNCD szerint Călin Popescu-Tăriceanu következő kijelentései diszkriminatívak: „Iohannis úr idegei felmondták a szolgálatot. Úgy vélem, az elszigetelődés neki sem használ, amint nekünk sem. Csak így tudnám megmagyarázni bősz kirohanását mindazok ellen, akik nem értenek egyet a Cotroceni-palotából érkező rendelkezésekkel. Ma kategorizálta a politikusokat. Jók és rosszak. (...) Mivel teljesen meg vagyok győződve arról, hogy én a rosszak között vagyok, adnék neki néhány tanácsot: Lassabban a fenyegetésekkel, mert nem Führer, hanem – egyelőre – Románia elnöke.”

A testület szerint a kijelentések diszkriminatívak és „sértik a méltósághoz való jogot”. Határozatát a testület hét igen és egy nem szavazattal hozta meg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?