Digitális kijelzők segítik a parkolást Székelyudvarhelyen

Jelentősen csökkenhet a parkolóhely keresésével töltött idő Székelyudvarhely belvárosában, ahol most már digitális kijelző tájékoztat a férőhelyek számát illetően.

Valós idejű parkolóhely-foglaltsági adatokat szolgáltató kijelző segíti a parkolást Székelyudvarhely központjában. Az okosparkolási megoldás alapját a parkolóhelyeken elhelyezett, aszfaltba épített szenzorok adják. A férőhelyek számát figyelő szenzorok ellenőrzik, hogy a parkolóhely foglalt vagy szabad, ha változik az állapot, ez azonnal megjelenik a főtérre kihelyezett digitális kijelzőkön.

Így ezentúl valós időben lehet tudni, hogy a Városháza téren található 64 parkolóhely közül hány szabad, érdemes-e ott megállóhelyet keresni. A kijelző külön tájékoztat a fogyatékkal élők számára fenntartott, a háromszögben, valamint a polgármesteri hivatal előtt található férőhelyek számáról.

A rendszer bevezetése jelentősen csökkentheti a parkolás miatt „köröző” gépkocsik számát, időt takarítva meg az autósoknak, ugyanakkor a forgalom, a légszennyezés mértéke és a zajszennyezés is mérséklődhet. Székelyudvarhely belvárosában főleg hétköznapokon, iskolaidőben nehéz szabad parkolóhelyet találni.

Kimaradt?