A legszebb magyar pásztorkutya erdélyi

Marosvásárhelyi komondornak ítélték oda A legszebb magyar pásztorkutya címet a hétvégi budapesti Kutya Világkiállításon. A szép fehér Ráró Óhungarikum nem csak gyönyörű példány, de jól szolgáló házőrző is. A Ballai portán él tizenhat másik ebtársával.

Tizenkét komondort és öt pulit tart Ballai József és Enikő. Míg a puli a család hobbija, a komondorok tenyésztésével egész komolyan foglalkoznak, méghozzá jelen pillanatban egyedüliként Romániában. 2001-ben vásároltak először komondort: olyan kutyát kerestek, amelyikben megbízhatnak, amelyik ugat, és a nem várt vendéget megfogja akár, de nem harap, nem tép szét senkit.

„Szembementünk egy pár gyönyörű komondorral, a nejem beleszeretett, s azt mondtuk, nekünk ilyen kutya kell. Egyszer nézem az újságot, van egy komondor kutya eladó, s rögtön meg is vettük. Azt mondják, akinek komondora van, annak már más kutya nem igazán kell, hát az udvaron most tizenkettő van, de volt, hogy húszon felül is volt a számuk” – mesélte a tenyésztő a Székelyhonnak.

A gazda elmondta: „Romániában olyan 200 egyed van jelenleg, ami nagyon kevés. Magyarországon évente 300-400 regisztrált kölyök születik, Romániában olyan 20-30 egyed, aminek 80-90 százaléka itt nálunk születik”. Ballaiék már csak azért is viszik kedvenceiket kiállításokra, versenyekre, hogy népszerűsítsék ezt a fajtát. Voltak még világkiállításon Pozsonyban 2009-ben, Salzburgban 2012-ben, most meg Budapesten. Saját bevallásuk szerint nem úgy indultak el, hogy nyernek majd a kutyával, de azért reménykedtek, hogy a bíróknak is tetszik majd Ráró Óhungarikum. Végül a 70 országból érkezett 18 ezer kutya közül őt találták a legszebb magyar pásztorkutyának.

 „A kiállításon nem csak küllemre bírálják az ebeket, hanem anatómiailag is. Megnézik, milyen a korához képest a testsúlya, magassága, figyelik az izomzatát, csontozatát, szőrzetét, szeme színét, fogazatát. Rengeteg egészségügyi szűrésen mennek át, de mindezek mellett az is fontos, hogy amikor kint vannak a ringben, hogy viselkednek, mennek-e, azt csinálják-e, amit a gazdi mond” – sorolja a kiállítási kritériumokat Ballai. A hatéves Ráró Óhungarikum pedig megfelelt ezeknek a kritériumoknak.

Rárót különben másfél évesen egy magyarországi tenyésztőtől vette a Ballai család, hogy legyen, mivel fedeztetni a komondor anyaállatokat. Jó választás volt, ugyanis nem csak Ráró nyeri a bajnokságokat, Nudli nevezetű kölyke kilenchónaposan már román bajnok lett.

Kimaradt?