Őrizetbe vették Huşi volt püspökét kiskorú megrontásának gyanúja miatt

Kiskorúval létesített szexuális kapcsolat gyanúja miatt őrizetbe vették csütörtökön Huşi volt püspökét, Corneliu Bârlădeanult – közölte a Iaşi-i Táblabíróság ügyészsége.

Corneliu Bârlădeanul, világi nevén Corneliu Onilă 2017 júniusában került a figyelem középpontjába, amikor a püspök panaszt tett az Országos Korrupcióellenes Ügyészségen (DNA) három pap ellen, akik azzal zsarolták, hogy kompromittáló felvételt tesznek róla közzé, ha az egyházi méltóság nem juttatja őket pénzhez vagy tisztséghez.

Egy felvétel nyilvánosságra is került, eszerint Corneliu Bârlădeanul homoszexuális kapcsolatot létesített egy kiskorúval, aki állítólag akkor a Huşi-i Teológiai Szeminárium tanulója volt. Az illető jelenleg pópa egy Vaslui megyei parókián.

Az ügyészség akkor kivizsgálást indított Corneliu Bârlădeanul ellen, de az ügyet bizonyítékok hiányában lezárták. 2019 augusztusában viszont újrakezdték a vizsgálatot a Iaşi-i Táblabíróság ügyészségének helyettes főügyésze utasítására. A három pópát, akik Bârlădeanult megzsarolták, a feljelentés nyomán kivizsgálták, majd letöltendő börtönbüntetésre ítélték. 2017 augusztusában Huşi püspöke, Corneliu Bârlădeanul visszavonult tisztségéből.

(Nyitókép: Corneliu Bârlădeanul | Fotó: ziaruldeiai.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?