Járványmegelőzési szabályok: van, ami betarthatatlan, van, amit nem tartunk be

Kitűnő intézkedéseket foganatosítottak a hatóságok a vészhelyzet idejére, kár, hogy egy részük betarthatatlan, ami meg követhető volna, azt sokan nem tartják be, legalábbis Kolozsváron.

Kapaszkodik a 35-ös autóbusz felfelé a Tordai úton, a Hajnal negyed felé. 15-en vagyunk a járműben, három utasnak nincs maszkja. Egy negyediknek van, csak épp állvédőnek használja, a nyakánál fityeg. A párja, egy fiatal nő, kedélyesen megpróbálja rávenni, hogy viselje szakszerűen. A szóban forgó fiatalember eleget is tesz az unszolásnak, de Zorro stílusában, a szemeit takarja a maszk, a száját azonban nem. Mindketten jól szórakoznak. Nem úgy tűnik, hogy bárkit is zavarna a jelenet, ahogy a maszk nélküliek jelenléte sem, vagy legalábbis nem adják jelét. Romániában vagyunk, a szabálykövetés a nemzeti karakternek nem kifejezetten hangsúlyos eleme.

A tömegközlekedési járműveken való utazás feltételei azt követően szigorodtak, hogy vészhelyzet váltotta fel a szükségállapot. Ez már önmagában abszurdum, még akkor is, ha a kijárási korlátozások feloldása az utasszám megnövekedését vonja maga után, elvégre a zárt térben való tartózkodás korábban is fokozott fertőzésveszélyt jelentett. A hatályos szabályok értelmében jelenleg a tömegközlekedést kizárólag maszkkal lehet igénybe venni, az ellenőrzés módjáról a jogszabály nem rendelkezik.

Emil Boc kolozsvári polgármester azt nyilatkozta, a kincses városban a gépjárművezető fogja ellenőrizni a maszk viselését. Ez logikusan azt feltételezné, hogy felszállni csakis az első ajtón lehetne, ami a gyakorlatban nem így van, egyébként pedig a sofőrök nem foglalkoznak az előírás betartatásával. A kolozsvári buszokon nyilak jelzik, hogy a hátsó ajtó a leszállásra, a középső a felszállásra való, amit persze a többség nem tart be, de nem is baj, mivel teljesen értelmetlen szabály.

A minimum 1,5 méteres távolságtartás ellenben az egész országra, a tömegközlekedésre is érvényes előírás. Az egyetlen gond az vele, hogy betarthatatlan. Aki ezt a szabály megalkotta, vagy sosem utazott buszon, vagy pedig olyan rég, hogy már nem is emlékszik rá. Az előírás betartását autóbuszok belső terének jellege akadályozza, maximum 8-10 utas tartózkodhatna egyidejűleg a járműben, hogy az elvárás teljesíthető legyen.

A vészhelyzet első három napján hatszor utaztam busszal, az utasszám minden alkalommal 15 és 20 között mozgott, az utazók a maximális jószándékkal sem tehettek volna eleget a társadalmi távolságtartás elvárásának. A járművekre felragasztott plakátokon olvasható az a hatósági ajánlás, hogy az utasok ne zsúfolódjanak össze a buszon, villamoson.

Ez is olyan ember agyából pattanhatott ki, aki csak autóval közlekedik. Valószínűtlen, hogy sokan volnának, akik miután 10 percet álldogáltak a megállóban, nem szállnak fel a buszra, arra számítva, a következőn talán majd lehetőségük lesz a másfél méteres távolság betartására. Az egyetlen megoldás a járatok sűrítése lenne, azonban úgy tűnik, ez nem jutott eszükbe az illetékeseknek.

Az egymás melletti székek közül csak az egyikre lehet leülni, a négyes székcsoportoknál az átlósan elhelyezkedőkre. Ez utóbbi esetben bőven a másfél méteres távolságon belül van a két utas, de mindegy is, mert sokan ezt a szabályt sem tartják be.

Tessék-lássék szabályok nem csak a tömegközlekedés esetében vannak. A Kolozsvár központjában levő egyik bolt ajtaján nagybetűs felirat hirdeti, a hatályos rendelkezések értelmében egyidejűleg legfeljebb öt személy tartózkodhat benn. Ilyen számszerű rendelkezés természetesen nem létezik, s az is tény, az illető üzlet annyira túl van zsúfolva polcokkal, hogy helyenként három ember is nehezen tud mozogni benne, nem hogy betartsa a másfél méteres távolságot.

Természetesen ez egy apróság, a lényeg az, hogy a boltvezető, járványmegelőző szándékkal, maximalizálta az üzletben tartózkodó személyek számát. Elvégre járvány van, fő a fegyelem. A bolton belüli távolságtartás szabályának egyébként a legtöbb szupermarketben sem lehet eleget tenni, méretük miatt jelenleg a hipermarketek és a Cash&Carry áruházak számítanak a legbiztonságosabb üzlettípusnak.

Az emberek gyakran kifejezetten eltökéltek, amikor a szabályok megszegéséről van szó: egy Széchenyi téri szupermarketben annak ellenére láttam maszk nélküli vásárlót, hogy a bejáratnál biztonsági őr ellenőrzi a viselését.

Felújítás miatt nyitva

A Deák Ferenc (Eroilor) utca egyik divatos kávézójának a kirakata előtt, az ablakmélyedést felhasználva kétszemélyes, pados, asztalos ülőhelyet alakítottak ki, s ha már ott van, az emberek ki is használják. A társadalmi távolságtartás szóba se jöhet a hely szűkössége miatt, de azok sem veszik komolyan a szabályt, akik kicsivel odébb, egy másik kávézó előtti padokon iszogatják az italukat, a boldog, vírusmentes időket idéző közelségben egymástól.    

Egy Árpád (Traian) utcai kiskocsmán azonban nem lehet túltenni, ha a járványmegelőzési szabályok semmibevételéről van szó. Az elmúlt másfél hónapban legalább tízszer elhaladtam előtte, déltájban és a késő délutáni órákban is. A lebuj ajtaja mindig, a kijárási tilalom kellős közepén is nyitva volt, általában 2-3 környékbeli lumpenproletár itta a sörét és beszélgetett előtte, az utcán.

Az ajtó nyitva tartását látszólag a kocsmában folyó felújítási munkálatok indokolják, bár dolgozó embert még nem láttam ott, s az a benyomásom, hogy odabenn hat hét alatt semmi sem változott. Ja, még egy apróság: a lokál 100 méterre sincs a kolozsvári rendőrség és a SRI székhelyétől.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?