Megszavazta a szenátus a lakosságnak ingyenes maszkot biztosító törvénytervezetet

A szenátus kedden megszavazta a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Pro Románia által benyújtott törvénytervezetet, amelynek értelmében minden lakos jogosult lenne ingyenes védőmaszkra. A tervezet átkerült a képviselőházba, amely a végső döntést kimondja.

A baloldali pártok által kidolgozott törvénytervezet szerint egy főre 30 maszkból álló csomagot biztosítana az állam, a védőfelszereléseket pedig az Unifarm állami gyógyszeripari forgalmazó vállalat juttatná el a megyei közegészségügyi igazgatóságnak, amely kiosztaná a lakosságnak.

A jogszabály tervezetét a PSD és a Pro Románia április 27-én iktatta a szenátusban, amely most szavazott róla. Egy hasonló kezdeményezése volt a kormánynak is, csak akkor Ludovic Orban miniszterelnök azt mondta, hogy az állam rászorulóknak, kis keresetűeknek biztosítana ingyenes maszkokat.

A koronavírus-járvány közepette a kisebbségben kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) és fő ellenzéke, a PSD egymásra licitálva próbálnak a lakosságot és a vállalkozói szférát érintő kedvezményeket, vagy legalábbis törvénykezdeményezéseket bejelenteni, de ezek gyakorlati hasznát még alig-alig érzi a társadalom.

Radu Preda, a PSD szenátusi frakcióvezetője kifejezte reményét, hogy a képviselőház is rábólint majd a törvénytervezetre. Daniel Fenechiu, a PNL felsőházi csoportjának vezetője megjegyezte, hogy képviselőházi kollégáik abban az esetben szavazzák majd meg a törvénytervezetet, ha kikerül belőle „a populista mindenkinek jár megfogalmazás”, és helyette csak a „szociálisan rászorulók” szerepel majd a szövegben.

A rászorulóknak járó ingyen maszkról a jövő heti kormányülésen készül elfogadni jogszabályt a kabinet – mondta még hétfőn Ludovic Orban miniszterelnök.

Kapcsolódók

Kimaradt?