Nemzetközi tudományos versenyen fődíjat kapott egy román fiú

A 19 éves Ionuț Budișteanu nyerte a Society for Science & the Public által rendezett Intel Nemzetközi Tudományos és Technológiai Versenyt (Intel ISEF), amelyet május 12. és 17. között rendeztek meg Phoenixben, Arizonában.

A 19 éves srác elnyerte a verseny legnevesebb díját (Gordon E. Moore), jutalma 75 ezer dollár, de emellett másik négy nyeremény is az övé lett, amelynek értéke eléri a 14 ezer dollárt. Ionuț által elnyert díjak értéke eléri a 89 ezer dollárt. A Massachusetts Institute of Technology (MIT) egy aszteroidát is elnevez a román fiatalról.

„Nagyon boldog vagyok, hogy megnyertem az Intel ISEF idei fődíját. Ez a legfontosabb tudományos kitüntetés, amit egy középiskolás elnyerhet. Mindig arról álmodtam, hogy megnyerem ezt a díjat, ami a legfontosabb eddigi karrieremben” – nyilatkozta Ionuț Budișteanu, aki hozzátette, a közeljövőben tudományos munkáin dolgozik, valamint felkészül az érettségire.

„Sokat dolgozok, napi 12-14 órát. Szerencsésnek érzem magam, hogy a befektetett idő és erőforrás díjakban térül meg. Azt tanácsolom a középiskolásoknak, akik részt szeretnének venni az Intel ISEF-en, hogy mindenbe fektessenek szenvedélyt. Ez az én titkom, mindent szenvedéllyel csinálok és próbálok túllépni a határaimon” – nyilatkozta a büszke fiatal, aki még nem döntötte el, hogy hol folytatja tanulmányait.

Ionuț Budișteanu A mesterséges intelligencia felhasználása egy sofőr nélküli, low-cost autó gyártásában című dolgozatával lépett az Intel ISEF 2013-as színpadára. A projekt hardware és software elemeket használ fel, többek között egy olyan applikációt, amelyet maga Ionuț készített, és amelyet élesben is kipróbált.

A fiú találmánya négyezer dollárba kerülne és egy globális problémát oldana meg, azaz a gyakori autóbaleseteket.

A versenyen három fiatal középiskolás kapott díjat, többek között egy 18 éves lány is, aki olyan készüléket fejlesztett, amelynek segítségével 20 másodperc alatt feltölthetjük mobiltelefonunkat.

Kimaradt?