Több működésbeli hiányt felfedtek a suceavai kórháznál végzett ellenőrzések

Az egészségügyi létesítményeknek az egészségügyi tárca koordinálása alatt kell maradniuk, és szükség van az egészségügyi törvény megújítására, mivel az már „meghaladott” – jelentette ki csütörtökön Nelu Tătaru egészségügyi miniszter annak kapcsán, hogy a Suceava megyei sürgősségi kórháznál végzett ellenőrzések több működésbeli hiányt is felfedtek.

Ami Suceaván történt, mindannyiunk számára tanulságos kell hogy legyen, mutatott rá a miniszter. „A szükségállapot feloldása után nagyon sokat kell dolgoznunk az egészségügyi rendszer átszervezése és hatékonyabbá tétele érdekében. Véleményem szerint még egy ideig a minisztérium koordinálása alatt kell maradniuk az egészségügyi létesítményeknek. Szükség van ugyanakkor az egészségügyi törvény megújítására, mivel jelenlegi alakjában már meghaladott” – jelentette ki Tătaru az Agerpres hírügynökségnek elküldött közlemény szerint.

A Suceava megyei sürgősségi kórházat április 2-án katonai vezetés alá helyezték, amely április 30-án fejezte be küldetését. A katonai vezetőség élén álló Ionel Oprea tartalékos dandártábornok, az egészségügyi minisztérium államtitkára, a küldetés lejártával jelentésben tájékoztatta a tárcát a kórház volt és jelenlegi helyzetéről.

Minimális személyzettel működtek a COVID-19-osztályok

A jelentés értelmében az intézmény vezetősége nem volt hatékony, február óta nem hívták össze az orvosi tanácsot, a COVID-19-betegeket kezelő osztályok csak minimális szinten, minimális személyzettel (körülbelül 15 százalékban) működtek, az egészségügyi dolgozók védelmére nyújtott eszközök nem voltak megfelelőek és hatékonyak, a tesztelési kapacitás igen alacsony volt, nem sikerült fedezni az igényt.

2020. május elsején a katonai vezetőség egy működőképes kórházat adott át az új ideiglenes vezetőségnek, amelyet az orvosi tanács választott meg – olvasható a közleményben. Az intézmény jelenleg biztosítani tudja a személyzet megfelelő védelmét, így a minimálisra csökkent a megfertőződés veszélye, áll még a jelentésben. 

A katonai vezetőség idején minden egészségügyi alkalmazottat leteszteltek, és növelték az intézmény tesztelési kapacitását, ugyanakkor megfelelő és szigorú eljárásokat dolgoztak ki a koronavírussal fertőzött páciensek diagnosztizálására és kezelésére.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?