Hegyekben állt a veszélyes hulladék a székelyudvarhelyi karanténközpontban

A székelyudvarhelyi karanténközpont hulladékfelelőse megbetegedett, emiatt felhalmozódott a veszélyes hulladék a létesítményben. Az ott lakók az interneten kértek segítséget, a közzétett videónak meg is lett a kellő hatása. A felelősök megrovásban részesültek.

„SOS! Segélyhívás a kötelező karanténban elkülönített személyektől” – ezzel a felhívással tettek közzé egy videófelvételt május másodikán a karanténközpontként működő székelyudvarhelyi Kós Károly középiskola bentlakásának lakói. A külföldről hazaérkezett és Udvarhelyen karanténba helyezett személyek arra panaszkodtak, hogy a bentlakásból napok óta nem szállították el a szemetet, emiatt az épület lépcsőházában felgyülemlett hulladék miatt kibírhatatlan a bűz, megnőtt a fertőzésveszély. És mivel az illetékeseket nem tudják elérni, ezzel a videóval próbálják felhívni a figyelmet az ott uralkodó állapotokra.Bár nagyon hamar törölték az internetről, a felvétel megtette a hatását. A helytelenül csomagolt veszélyes hulladékot az Egészségügyi Igazgatóság vezetése alatt már a következő nap, vasárnap átcsomagolták előírás szerinti sárga gyűjtőzacskókba, hogy a szakcég elszállíthassa, mondta a Maszolnak dr. Tar Gyöngyi, Hargita Megye Egészségügyi Igazgatóságának vezetője.

„Sajnos az előzőleg kapott sárga, új gyűjtőzacskókat a karantén lakói a szobáikba gyűjtötték "jobb időkre", bevallásuk szerint nem tudták, hogy a veszélyes hulladékot csak ilyen csomagolásban szabad elszállítani” – közölte Tar Gyöngyi, hozzátéve, hogy a helyet még vasárnap este fertőtlenítették és a szemetet is elszállították a következő két napon, ugyanis olyan sok hulladék gyülemlett fel, hogy a marosvásárhelyi cég autójának kétszer kellett fordulnia. Az igazgatónő azt is elmondta, hogy Gálfi Árpád polgármester személyesen, védőruhába beöltözve segédkezett vasárnap a helyzet rendezésében.

„A felgyülemlett veszélyes hulladéknak minősülő szemét látványa engem is kellemetlenül érintett. Nem az zavart, hogy felkerült a netre, hanem az, hogy ez előfordulhatott” – nyilatkozta kérdésünkre az udvarhelyi városvezető. Elmondta, hogy a karanténba helyezett személyekkel bevonuláskor ismertetik a szabályokat, a szemét tárolására vonatkozóan is. A karanténban levők közül többen ezt nem tartották be, így a szállító cég sofőrje csak a szabályosan gyűjtött szemetet vitte el, arra hivatkozva, hogy ő nem takarít, nem gyűjt szemetet, neki nem ez a feladata.

„Sajnálatos, és remélem, hogy egyszeri esetet tudhatunk magunk mögött. A közegészségügyi igazgatóság munkatársai azóta már többször is voltak ellenőrizni, de helyreállt a rend, tisztaság van, fertőtlenítés zajlik folyamatosan. Ismétlem: nagyon sajnálom, hogy egy ilyen megtörténhetett a karanténra kialakított épületünkben” – mondta Gálfi Árpád polgármester.

Tar Gyöngyi szerint a karanténfelelős nem is volt hajlandó bemenni az épületbe, és tőle származik az információ, hogy a karanténként használt épület hulladék-felelőse krónikus betegsége miatt kórházba került, és ezért nem vehette észre a rendetlenséget. Ők megrovásban részesültek, tudatta a Hargita Megye Egészségügyi Igazgatóságának vezetője.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?