USL

Nepotizmus az USL-ben: két családé a fél ország?

Romániában a hatalomra kerülők rokonairól, családtagjairól minden esetben kiderül, hogy különleges képességgel megáldott emberekről van szó, akik – képességeikhez illő – fontos (és jól fizetett) állásokba kerülnek. Így történt ez most, a Szociál-Liberális Szövetség hatalomra jutása alkalmával is.

A törvény teszi lehetővé

Romániában az érdekkonfliktusokra vonatkozó törvény nem terjed ki a keresztgyermek-keresztapa sem a násznagyi viszonyra is (amelyet nem rokonságnak csupán „szövetségnek” tekint), így például a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság Élére kinevezett Dan Radu Ruşanu nyugodtan írhatta alá saját felelősségre adott nyilatkozatát, miszerint nincs sem rokona, sem házasság révén létrejött rokoni kapcsolata sem a parlamentben, sem a kormányban, sem a Román Nemzeti Bankban, sem az államfői hivatalban.  Mindennek ellenére a Ruşanu-család kezébe került több fontos intézmény.

A tevékenysége során az Értékpapírokat Felügyelő Országos Bizottságot, a Biztosításokat Felügyelő Bizottságot és a Magánnyugdíjak Rendszerét Felügyelő Bizottságot vezető nemzeti liberális Dan Radu Ruşanu násznagya Daniel Chiţoiu miniszterelnök-helyettesnek, a közpénzeket ellenőrző gazdasági miniszternek. Ugyanakkor násznagya az Országos Adóhatóság, vagyis az adóhivatal élére kinevezett Gelu Ştefan Diaconunak, aki közel áll pártja jelenlegi vezetőségéhez.

Komakapcsolatok

Diaconu ellen rendkívül súlyos csalás és szolgálati visszaélés jogcímén korábban vizsgálat indult, ezek szerint 1996-ban törvényellenesen hitelt vett fel egy banktól, amelynek piatra-neamţi-i fiókját vezette. Később a Vámfőigazgatóság főnöke, Nini Săpunaru helyettese lett. 2001-ben került a pénzügyi tárcához, Călin Popescu Tăriceanu kormányfő idején pedig az Országos Vámhatóság főnöke lett. 2009 és 2012 között nem voltak közigazgatási funkciói, 2012-ben lett Chiţoiu gazdasági miniszter kabinetigazgatója. Victor Ponta miniszterelnök szerint, ha tíz év kivizsgálása alatt nem tudtak rábizonyítani semmit, akkor nem lehet bűnös. E kormányfői mondatot követően az ügyészek felfüggesztették az eljárást Diaconu ellen.

De Dan Radu Ruşanu násznagya volt a jelenlegi közlekedési miniszternek is. Relu Fenechiu esküvőjét a Bécs melletti Schloss kastélyban tartotta, mivel felesége „imádja Bécset”.

Fenechiu ellen több korrupciós ügyben is kivizsgálás indult. Az egyik, ellene felállított dossziénak megfelelően, régi transzformátorokat adott el új gyanánt egy állami energiaszolgáltató cégnek, ezért közérdekeket sértő szolgálati visszaélésért vonták felelősségre. 2006-ben összeállított dossziéját jó ideig „megsétáltatták” az Országos Korrupcióelleni Igazgatóság útvesztőjében, idén nyáron azonban immár átkerült az igazságszolgáltatáshoz.

A „trafó-dosszié” mellett azonban Fenechiu neve negyvenhat korrupciós és az állammal törvénytelenül megkötött ügycsomóban is szerepel. Dan Radu Ruşanu „násznagy” komakapcsolatai révén tehát igencsak fontos tárcákat ellenőriz.

Nem rokon – násznagy

Victor Ponta nem csak miniszterelnökként, de „násznagyi nagyhatalomként” is kézben tart fontos hivatalokat. Násznagy volt Claudiu Preoteasa, a Környezeti Alap Ügyvezetősége alelnökének esküvőjén. A kormányfő még tavaly májusban nevezte ki ebbe a tisztségbe. Preoteasa egyben alelnöke a Románia-Brazília Kétoldalú Kereskedelmi és Iparkamarának. Apja, Constantin Preoteasa házasságának idején, 2010-ben a Gorj megyei szociális és gyermekvédelmi igazgatóság igazgatója volt, 2004-ig pedig a kormány Ponta által elnökölt Ellenőrző Testületének tagjaként tevékenykedett. 2007-ig Victor Ponta jelenlegi felesége, Daciana Sârbu európai parlamenti képviselő kabinetjében dolgozott, 2009-ben államtitkár-helyettesi rangban alelnöke lett a Külföldi Beruházások Román Ügynökségének.

Claudiu Preoteasa felesége, Teodora Preoteasa idén januártól a környezetvédelmi tárca igazgatóságának osztályvezetője, kinevezését Rovana Plumb miniszterasszonynak köszönheti, Victor Ponta révén.

Ioana Pop úgyszintén komaasszonya Victor Pontának. Jelen pillanatban a Diszkrimináció Elleni Országos Tanács tagja. Korábban a szociáldemokraták ifjúsági szervezetének Máramaros megyei szervezetének élén állt, 2009-ben államtitkára volt a Victor Ponta által vezetett parlamenttel való kapcsolattartás főigazgatóságának, 2010-ben pedig bejelentette, hogy a szociáldemokrata ifjúság Máramaros megyei szervezete Victor Pontát támogatja a Szociáldemokrata Párt elnöki tisztségébe.

Unokatestvér és a férje

Rodica Cazanciuc immár nem komaasszony, hanem unokatestvére Victor Pontának, egyben az új igazságügyi tárcavezető felesége. Rodica Cazanciuc a Román Polgári Légi Hatóság szabályozási kérdésekkel foglalkozó igazgatója, aki ezt a tisztségét hivatalosan versenyvizsgán nyerte el. Ennek ellenére a légi hatóság hivatalos honlapján biztonsági igazgatóként szerepel. 2011 óta egészen a versenyvizsgáig a Tarom román állami légitársaság kereskedelmi igazgatójaként ténykedett. A légiforgalomhoz nincs túl sok köze, 1994-ben a Bukaresti Közgazdaságtudományi Akadémia finommechanikai karán végzett, majd ugyanezen az egyetemen piacgazdaságból szerzett mesterfokozati diplomát.       

A miniszterelnöki unokahúg, Rodica Cazanciuc férjét, Robert Cazanciucot Victor Ponta igazságügyi miniszteri rangba emelte.

Anya, lánya és a kedvenc

Persze, a nepotizmus a Szociál-Liberális Szövetség más, vezető beosztásban lévő politikusainak esetében is megmutatkozik.

Cristiana Anghel szenátor lánya 2012 ősze óta az oktatási minisztériumban dolgozik. A szenátorasszony 2010-ben hívta fel magára a figyelmet, amikor éhségsztrájkba kezdett a költségvetési alkalmazottak fizetésének csökkentése ellen tiltakozva. A Szociáldemokrata Párt ezt követő kongresszusán az akkor már akcióját második hónap óta folytató Anghelt a résztvevők – Ponta utasítására – felállva tapsolták meg. 70 napos éhségsztrájkját követően Dan Voiculescu 2012 októberében jelentette be, hogy Cristiana Anghel indul a választásokon a Konzervatív Párt helyeinek egyikén. Anghel már az első fordulóban szenátor lett Dolj megyében.

Cristiana Anghel aztán jócskán visszaélt szenátori helyzetével. Az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség kivizsgálást indított ellen, azzal a gyanúval, hogy a szenátori irodájára kapott pénz jelentős részét átjátszotta lányának. Pontosabban: a nem létező szenátori irodájára kapott összegekről van szó. Korábban az oktatási tárcától külön lakást utaltatott ki magának, valamint saját lányának.

Andreea Lambru, a Nemzeti Liberális Párt hangadó politikusa, Radu Stroe „kedvence” jóllehet alig öt évvel ezelőtt végzett a Román-Amerikai Egyetemen, kiemelt fizetést kapott. Lambru előbb Stroe kabinetfőnöke volt, majd a Nemzeti Liberális Párt helyettes főtitkára, később a kormány főtitkár-helyettese. Karrierjében nincs megállás: legutóbb kinevezték az Országos Adóhatóság felügyelő bizottságába.

Andreea Lambru, igaz, nem rokon. A román sajtó szerint pályája felfelé ívelését nagyrészt annak köszönheti, hogy több vezető liberális politikussal is viszonya volt.

Kimaradt?