Ötezer lejes pénzbírságot rótt ki a CNCD Vladimir Tismăneanura

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) úgy határozott: ötezer lejes pénzbírsággal sújtja Vladimir Tismăneanut áprilisi Facebook-bejegyzése miatt. 

Vladimir Tismăneanu, a University of Maryland tanára, egy kerítésen ülő csókákról készített fotót osztott meg közösségi oldalán azzal a szöveggel, hogy „Ţăndărei-i reptér. Minden járat törölve”. Később Facebook-bejegyzésben kért bocsánatot a szavai szerint helytelen, rasszista és fájdalmat okozó mémért, és azt mondta, „nem gondolta elég mélyen végig” annak rasszista üzenetét. 

„Bocsánatot kérek a tegnap feltöltött helytelen, rasszista, és ami a legfontosabb, fájdalmat okozó mém miatt. (...) Amint rájöttem ennek rasszista töltetére, letöröltem (néhány perc alatt). Nem kifogás az, hogy nem Romániában élek, több kutatást kellett volna végeznem, és rá kellett volna jönnöm, hogy ez egyáltalán nem vicces. Semmilyen mentségem sincs. Tanulok ebből az esetből, a jövőben jobban odafigyelek” – írta közel egy hónappal ezelőtt Tismăneanu a Facebookon.

Az Agerpreshez eljuttatott sajtóközleményében a CNCD szerdán közölte: egyöntetűen döntött a tanács arról, hogy a Tismăneanu által megosztott tartalom diszkriminatív volt. Az ötezer lejes pénzbírság kiszabásakor figyelembe vették a tartalom megosztásának idejét, az üzenet tartalmát és a hozzáfűzött kommentárt, a megosztás után tanúsított magatartást és nyilvános bocsánatkérést, valamint azt, hogy véleményvezérről és egyetemi tanárról van szó, akinek szakterülete a totalitárius rezsimek vizsgálata, írták. 

Kapcsolódók

Kimaradt?