Az igazságügyi tárca Tudorel Toader menesztését kéri a Velencei Bizottságból

Az igazságügyi miniszter kedden közölte: kérelmezni fogja, hogy a kormány szüntesse meg Tudorel Toader Velencei Bizottságban betöltött tagságát, miután az Emberi Jogok Európai Bírósága elmarasztalta Romániát, amiért Laura Codruţa Kövesit mandátuma lejárta előtt, a tisztességes tárgyaláshoz való jog és a szólásszabadsághoz való jog megsértésével menesztették a DNA éléről.

Az igazságügyi tárca közleménye szerint erre azért van szükség, hogy ne csorbuljon a román kormány hitele, ami az ügyészek függetlensége és az alapvető jogszabályok tiszteletben tartását illeti. A szaktárca emlékeztet, hogy Tudorel Toader mandátumát a Velencei Bizottságban 2018-ban hosszabbították meg, amikor igazságügyi miniszteri funkciót töltött be.

Mint ismert, az EJEB kedden közzétett, egyhangúan hozott ítélete szerint sérült Kövesi tisztességes tárgyaláshoz való joga, amikor az alkotmánybíróság döntésének eleget téve a román államfő felmentette őt a korrupcióellenes ügyészség (DNA) éléről. A volt főügyész kifogásolta: az alkotmánybíróság anélkül hozott megfellebbezhetetlen határozatot leváltása ügyében, hogy beidézte volna, és lehetőséget biztosított volna számára a védekezésre.

A végzés megállapítja: Románia megsértette a főügyész véleménynyilvánítási szabadságát is, Kövesit ugyanis azért mentették fel, mert bírálta a korrupció büntetésével kapcsolatos törvénymódosításokat. A főügyésznek éppenséggel munkaköri feladata volt, hogy véleményt nyilvánítson a korrupcióellenes büntetőjog módosításáról, de a jelek szerint Kövesi idő előtti felmentése az igazságszolgáltatás függetlenségét féltő bírák és ügyészek elhallgattatását célozta - állapítja meg az EJEB.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?