Életének 83. évében elhunyt Beder Tibor

Elhunyt Beder Tibor tudós földrajztanár, utazó, kutató, közíró, pedagógus, a Julianus Alapítvány létrehozója, volt Hargita megyei főtanfelügyelő, a magyarság emlékhelyeinek és hagyományainak őrzője, több sikeres könyv szerzője. 82 évet élt.

Beder Tibor a Magyarok Székelyföldi Társaságának lelkes vezetője, Árpád-házi Szent László király emlékének, a magyar történelmi emlékhelyek, a magyar hagyományok őrzője és cselekvő ápolója volt. 

Ő alapította a Török–Magyar Baráti Társaságot, és emberfeletti erővel sok ezer kilométert gyalogolt, hogy eljusson fiatalkori álmai színhelyére. Törökországba nemcsak elgyalogolt, hanem Rodostóban és Isztambulban székely kapukat is állított. A három székelyföldi megyei tanács 2012-ben Orbán Balázs-díjat adományozott számára, míg Magyarország kormánya 2013-ban a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetéssel ismerte el tevékenységét.

Beder Tiborról Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is megemlékezett. „Felsorolni is nehéz, mi mindent jelentett Beder Tibor közösségünknek. Számomra leginkább történetmesélő volt, aki kutatta és továbbadta a mi közös történeteinket. Gyermekeknek, ha az iskolapadok előtt állt vagy utazásai során Erdélyben, Törökországban, az Egyesült Államokban, és ki tudja, még hány helyen, amerre járt. Közéleti emberként pedig mindig a közjó szolgálata és a felelősségtudat vezérelte” – írta Facebook-oldalán a szövetségi elnök.

(Címlapfotó: archív/ Forrás: Hargita Megye Tanácsa)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?