Május 15. után a szükségállapotot vészhelyzet válthatja fel Romániában

FRISSÍTVE - Elképzelhető, hogy május 15-étől szükségállapotról vészhelyzetre csökkentik a hatóságok a járványkészültségi szintet Romániában. Ez esetben továbbra is bírságokra számíthatnak az előírások megszegői.

Erről szombat este nyilatkozott a Digi24-nek a belügyminiszter. Marcel Vela már korábban is beszélt arról a lehetőségről, hogy a szükségállapot május 15-i megszűnése után vészhelyzetet hirdetnek az országban. Ez a készültségi szint egy alacsonyabb fokozata, ami az eddigieknél enyhébb korlátozásokkal jár.

A vészhelyzetet nem az államfő, hanem a kormány hirdeti ki, sürgősségi rendelet formájában. Több katonai rendeletet nem hoznak, de a lakosság további közegészségügyi óvintézkedésre számíthat. Az új előírások megszegéséért pedig bírság jár – mondta a belügyminiszter.

Marcel Vela nem részletezte, mekkora lehet majd a büntetések összege. Elmondta, hogy a szükségállapot ideje alatt eddig 600 millió lej (120 millió euró) értékben bírságoltak a hatóságok. A befolyt összeget elsősorban a kórházak finanszírozására fordítják.

Mint ismert, a szükségállapot május 15-től megszűnik Romániában. A legfontosabb változás az lesz, hogy feloldják a kijárási tilalmat, tehát nem kell majd lakhelyelhagyáskor nyilatkozatot kitölteni, de a maszk viselése kötelező lesz a zárt, nyilvános helyeken (például tömegközlekedési eszközökön, üzletekben). Ugyannakkor több óvintézkedést csak fokozatosan oldanak fel a hatóságok. Az új előírásokat csak a későbbiekben ismertetik. A kormányfő legfrissebb nyilatkozata erről itt olvasható.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

Kimaradt?