Javaslat az iskolák újranyitására: az első két hétben csak a végzős évfolyamok járjanak be

Javaslatcsomagot fogalmazott meg a tanügyminisztérium felé az iskolák újranyitásáról a bukaresti tanfelügyelőség. 

Az országos sajtóban megjelent dokumentum szerint a bukaresti tanfelügyelőség azt javasolja, a szükségállapot megszűnése utáni első két hétben csak a nyolcadikos és tizenkettedikes diákok járjanak be egy új órarend szerint, legfeljebb 15 fős csoportokban, a távolságtartással kapcsolatos szabályokat betartva. Ebben az időszakban kerülne sor egyebek mellett a félévi dolgozatok megírására, feleltetésekre, a tanulmányi helyzetek lezárására és a záróvizsgákra (képességvizsga és érettségi) való beiratkozásra. 

A következő két hétben az 5., 6., 7., 9., 10., és 11. osztályosoké lenne az iskola. A javaslat szerint két váltásban járnának be, és minden váltás után fertőtlenítenék a helyiségeket. Szintén legfeljebb 15 fős csoportokban tanulnának, félévi dolgozatokat írnának, felelnének, lezárnák a tanulmányi helyzeteket. Az elemi osztályosok online zárják le a tanévet, javasolják.

Az írásbeli érettségi vizsgát a következőképpen képzelik el: minden vizsgateremben tíz tanuló tartózkodik, ábécé sorrendben osztják be őket, a helyiségeket pedig hangot és képet rögzítő videokamerákkal szerelik fel. A dolgozatok megfellebbezésére online lesz lehetőség, és két másik tanár javítja újra a dolgozatokat, nem azok, akik eredetileg. Szóbeli vizsgákra nem kerül sor a javaslat szerint. A képességvizsgázókat is 10 fős csoportokba osztanák szét a tantermekbe, ábécé sorrend szerint, a fellebbezés itt is online történik. 

A tanügyminisztérium eddig csak annyit reagált a dokumentumra, hogy ez a bukaresti tanfelügyelőség javaslata, döntés továbbra sem született az iskolák újranyitásáról. 

(Címlapi illusztráció forrása: Agerpres)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?