Emlékezteti a tanügyminisztert az ombudsman: Romániában az oktatás kötelező és ingyenes

Néhány részlet tisztázására kérte közleményében az ombudsmani hivatal a tanügyminisztériumot az online oktatás kötelezővé tételét előíró miniszteri rendelet kapcsán. Egyebek mellett emlékeztette a szaktárcát, hogy a közoktatás Romániában kötelező és ingyenes. 

A Nép Ügyvédje rámutatott: az elmúlt napokban több beadvány érkezett hivatalukba, amelyben aggályaikat fejezték ki az érintettek a digitális oktatással kapcsolatban, és az ennek lebonyolításához szükséges infrastruktúra hiányára hívták fel a figyelmet. A tanulók országos szövetsége is köztük volt, jelezték.

A miniszteri rendeletet Kiss Imre Kovászna megyei főtanfelügyelő itt értékelte a Maszolnak. Ferencz-Salamon Alpárral, a Romániai Magyar Pedagógus Szövetségének alelnökével pedig itt beszélgettünk az előírásokról. 

Az ombudsmani hivatal szerint tisztázásra szorul a miniszteri rendeletnek azon cikkelye, amely szerint a pedagógusok az online oktatással kapcsolatos képzéseken vesznek részt. Mikor és hogyan fognak zajlani ezek a foglalkozások, és milyen pénzből fogják fedezni? – teszi fel a kérdést a Nép Ügyvédje. 

Továbbá figyelembe véve, hogy a közoktatás Romániában kötelező és ingyenes, mi lesz az online oktatáshoz szükséges asztali számítógépek, laptopok, táblagépek vagy okostelefonok költségeivel? 

Az ombudsmani hivatal azoknak a családoknak a helyzetére is megoldást vár, ahol több gyermek van, viszont egyetlen digitális eszköz, amit egyidőben többen kell használjanak. Emellett mit kezd a minisztérium azokkal a falvakkal, ahol nincs internet-hozzáférés? – áll még a közleményben. 

Továbbá a hivatal érdeklődik arról is, hogy rendelkezik-e a szaktárca kimutatással azoknak a rurális környezetben élő tanulóknak a számáról, akiknek nincs számítógép- és internet-hozzáférhetőségük. Végezetül pedig annak tisztázására kérik az oktatási minisztériumot, hogy pontosan milyen helyzetekben válik kötelezővé a digitális oktatás. 

(Címlapfotó forrása: Facebook)

Kapcsolódók

Kimaradt?