Ausztria éjszakai különvonattal „lopja ki” a romániai idős- és beteggondozókat

Május 2-tól indul az az éjszakai vonatjárat, amely Ausztriába szállítja a romániai idős- és beteggondozókat - írja a Reuters hírügynökség.

A nemzetközi sajtóügynökség információi szerint a szerelvény Temesvárról veszi fel az ausztriai munkára jelentkező romániai munkavállalókat, és az éjszaka leple alatt viszi őket át a határon.

A Reuters megjegyzi, az osztrák beteg- és idősgondozói rendszer nagy mértékben függ a kelet-európai munkavállalóktól, ezért Ausztria már megnyitotta határait a közvetlen szomszédságából - Szlovákia, Csehország, Magyarország és Szlovénia - ingázó munkavállalók előtt. Viszont az osztrák ápolói személyzet derékhadát a koronavírus járvány előtt is Románia adta, így az osztrák hatóságok megoldást kerestek a munkavállalók visszatérésére.

A légihíd létrehozását elvetették, mert nem tudták volna biztosítani az utasok kellő számban való kiutaztatását biztonságos körülmények között. Végül a vasúti szállításra esett a választás, mert a vonatokon könnyebben megvalósítható az utasok közötti társadalmi távolságtartás. 

"Nagyon örülök, hogy a határok lezárása ellenére megoldást találtunk a romániai munkavállalók kiszállítására" - mondta a Reuters hírügynökségnek Caroline Edtstadler osztrák Európa-ügyi miniszter, hozzátéve, hogy országában mintegy 33 ezer beteg szorul 24 órás gondozásra. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?