Koronavírus: ezért nőtt meg a Bihar megyei esetek száma

Vasárnap 83, hétfőn pedig 176 koronavírusos eset volt Bihar megyében az Országos Közegészségügyi Intézet napi közlése szerint. A kiugró eredményt a csoportos tesztelés megkezdése okozta.

Mint arról beszámoltunk, április 9-én, csütörtökön megkezdték Bihar megyében az intézményes karanténban lévők csoportos tesztelését. A levett mintákat még aznap tesztelték, és jelentették is a központi hatóságoknak az eredményeket, tudatta hétfő délutáni közleményében a Bihar megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP). Az új esetek az országos tájékoztatásban csak ma jelentek meg.

A páciensek tünetmentesek, számolt be a DSP, és nem egymástól kapták el a fertőzést, az intézményes karanténokat pedig fertőtlenítették. Arra is emlékeztetnek, hogy Bihar megyében mindenkit tesztelnek, mielőtt elhagyhatja az intézményes karantént. 

Az elmúlt hetekben nagyon sokan térek haza külföldről Bihar megyébe a vörös zónának minősített országokból, miután már azokban is elharapódzott a járvány. Ők az érvényes rendelkezések szerint a megyében kerültek intézményes karanténba, a csoportos szűrést pedig rajtuk kezdték el. 

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

(Címlapi illusztráció forrása: Nagyvárad Polgármesteri Hivatalának Sajtószolgálata)

Kapcsolódók

Kimaradt?