Meghosszabbíthatják az idősek kijárási korlátozásait Romániában

A román hatóságok azt fontolgatják, hogy a koronavírus-járvány alakulásának függvényében további legalább 10-14 héttel meghosszabbítsák az idős emberek kijárási korlátozásait – jelentette be vasárnap a Realitatea tévé műsorában Nelu Tătaru egészségügyi miniszter.

„Ha minden korlátozó intézkedést betartunk (...), az élet egy, másfél hónap múlva térhet vissza a normális kerékvágásba, amikor csökkeni kezd a járvány terjedését jelző görbe, de egyelőre még a csúcsot sem értük el. (...) Megfontoljuk, hogy az idős emberek kijárási korlátozásait további legalább 10-14 héttel meghosszabbítsuk” - mondta a miniszter, az Európai Bizottság elnökének kijelentésére reagálva.

Ursula von der Leyen a Bildnek adott vasárnapi interjújában bizakodóan nyilatkozott arról, hogy év végéig kifejlesztik a koronavírus elleni védőoltást. Ugyanakkor az EB elnöke azt mondta, hogy az idősekre, különösen az öregotthonokban lakó személyekre vonatkozó korlátozó intézkedéseket legalább év végéig érvényben kell tartani.

"Vakcina hiányában az időskorúak kapcsolatait a lehető legnagyobb mértékben korlátozni kell. Tudom, hogy a magány egy teher. De élet és halál kérdése. Fegyelmezettnek kell maradnunk és nagyon türelmesnek kell lennünk” - mondta van der Leyen és hozzátette: "meg kell tanulnunk sok hónapig, valószínűleg a következő évig együtt élni a vírussal".

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

(Nyitókép forrása: Agerpres)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?