FRISSÍTVE - A kormányfő egyelőre nem tenné kötelezővé a maszk viselését

FRISSÍTVE - Eddig három romániai megyében tették kötelezővé az arc letakarását a koronavírus elleni védekezésként. Raed Arafat belügyi államtitkár vasárnap értésre adta, hogy támogatja az intézkedést, és a védőmaszk viselését szorgalmazta.

A SMURD alapítója Facebook-oldalán emlékeztetett, hogy kezdetben az volt a közvélekedés világszerte, hogy csak a tünetekkel rendelkező személyeknek kell maszkot viselniük. Ennek szerinte részben a maszkhiány volt az oka, mert prioritást élvezett az egészségügyi alkalmazottak ellátása.

"Az utóbbi időben azonban - tekintve, hogy tünetmentes személyek is terjeszthetik a vírust - egyre több nemzetközi hatóság ajánlja, hogy mindenki viseljen védőmaszkot, ha nyilvános helyre megy. (...) Időbe telik, amíg ezt megszokjuk, de a tapasztalatok és a rendelkezésre álló információk alapján jó lenne, ha mielőbb elkezdenénk ezt alkalmazni, függetlenül attól, hogy esetleg kinevetnek vagy furcsán néznénk ki" - nyomatékosította.

 

Arafat szerint a célnak megfelelnek a házi készítésű szövetmaszkok is. "Nincs szükség egészségügyi maszkra ahhoz, hogy megvédjék magukat és másokat..., lehet improvizálni! Ha otthon készítenek maszkot, ne feledjék kimosni, amikor hazaérnek, majd vasalással fertőtleníteni" - hívta fel a figyelmet az államtitkár.

FRISSÍTÉS: Ludovic Orban kormányfő vasárnap este a Digi24-nek kijelentette, nem ért egyet azzal, hogy az emberek házi készítésű, improvizált maszkokat hordjanak. Közölte: addig nem tenné kötelezővé az országban az arcletakarást nyilvános helyeken, amíg a Románia lakói nem tudnak "tisztességes áron" hozzájutni reális biztonságot nyújtó maszkokhoz.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?