Végre megszületett a robogós vizsga módszertana

A kormány négyhónapnyi késéssel ad lehetőséget a robogó tulajdonosoknak, hogy megszerezzék a hajtási jogosítványt. Mint arról beszámoltunk, január 19-től csak jogosítvánnyal lehet robogózni a közutakon, azok vezetéséhez AM kategóriájú jogosítvány szükséges. Kivételt jelent az, aki rendelkezik más kategóriájú jogosítvánnyal, így nem kell robogós hajtásit szerezzen.

Az új KRESZ szerint az 50 köbcentiméternél kisebb űrtartalmú motorral rendelkező, óránként 45 kilométernél nem nagyobb végsebességű mopedeket 16 éves kortól lehet vezetni hajtásival. A Közlekedési Minisztérium csak ezen a héten tette közzé a robogós vizsga módszertanát, így a sofőriskolák a napokban elkezdhetik az oktatást.

A sepsiszentgyörgyi Doma Drive sofőriskola vezetője, Dobra Csaba lapunknak elmondta: az iskoláknak a Román Közúti Hatóság (ARR) eligazítást kell hogy tartson, majd ki az iskoláknak ki kell váltaniuk az AM kategóriára szóló engedélyüket, be kell szerezniük a tanulórobogókat, majd elkezdődhet az érdeklődők felkészítése. Dobra Csaba szerint az év elejétől nagyon sokan érdeklődtek a robogós oktatás iránt, de nem tudták elkezdeni a felkészítést és a robogókat sem tudták megvásárolni, mert négy hónapja nem lehet tudni pontosan, mit kérnek a törvényhozók.

A napokban megjelent módszertan szerint az AM kategóriára vizsgázók 24 órányi elméleti felkészítőn és 6 óra gyakorlati vezetésen kell hogy részt vegyenek. A vizsgán az A kategóriánál használt írásbeli tesztet kell kitölteni és gyakorlópályán (poligon) kell bizonyítani a vezetési tudást. Romániában mintegy 300 ezer robogó van forgalomban, sokan nem tudták kiváltani a hajtási engedélyt.

Az elmúlt hónapokban a rendőrség országos szinten 2081 mopedest fogott el jogosítvány nélkül, ami bűnvádi kategória, amit börtönbüntetéssel is sújthatnak. Tóth Zsigmond szóvivő szerint Háromszéken 10 személyt értek tetten hajtási nélküli robogózáson, és bűnvádi eljárást indítottak ellenük.

Kapcsolódók

Kimaradt?