Tárogatózással és motorozással tölti nyugdíjas napjait Schmitt Pál

Schmitt Pál, Magyarország volt köztársasági elnöke egyelőre egyetlen lépést sem tett a doktori cím újbóli megszerzéséért, bár korábban erre tett ígéretet. Jelenleg a Bors szerint a felülvizsgálat befejezésére vár, motorozik, sporteseményekre jár és tárogatózik.

Aktív nyugdíjasként tölti napjait Schmitt Pál volt köztársasági elnök - írja a Bors. Schmitt lemondása óta a lap szerint a jelenleg is tartó felülvizsgálati eljárásra koncentrált, amelyet még tavaly áprilisban adott be a Semmelweis Egyetemhez.

"A PhD fokozattal kapcsolatban még nem tett hivatalos lépéseket" – közölte a lappal Schmitt hivatala. Tehát a volt államfő még nem kezdte el a doktori iskola képzését, bár korábban erre tett ígéretet.

Először a lemondása előtt három nappal adott tévéinterjúban fogadta meg, majd a lemondását bejelentő parlamenti beszédében is azt mondta, hogy doktori fokozatot fog szerezni. „Most, 70 évesen be fogom bizonyítani, hogy képes vagyok egy mostani, nagyon nehéz kritériumoknak megfelelő dolgozatot, egy úgynevezett PhD-dolgozatot írni” – fogalmazott akkor.

Most a Bors szerint Schmitt szabadidejében többet van unokáival, rendszeresen sportol és hódol két régi szenvedélyének, a motorozásnak és a tárogatózásnak. A fúvós hangszerrel még elnökként ismerkedett meg, akkor egy interjúban elmondta, napi fél órát gyakorol.

A hvg.hu tavaly január 11-én írta meg, hogy az államfő kisdoktori dolgozatából mintegy 180 oldal szinte szó szerinti egyezést mutat Nikolaj Georgiev bolgár sportkutató egy másik, 1987-ben hasonló címmel készített francia nyelvű tanulmányával. Egy héttel később azt is feltárták, hogy ezenfelül 17 oldal Klaus Heinemann német professzor 1991-ben megjelent tanulmányának fordítása.

A Semmelweis Egyetem szenátusa ezután kezdte vizsgálni Schmitt Pál doktoriját, majd március 29-én bejelentették, elveszik a köztársasági elnök doktori címét. Schmitt Pál tavaly április 2-án jelentette be lemondását az államfői posztról a parlamentben. Később bírósághoz fordult a doktori fokozatát visszavonó döntés miatt.

Kimaradt?