A hatóságok támogatásáról biztosította az egészségügyben dolgozókat Johannis

 

Tisztában vannak az egészségügyben dolgozókra leselkedő veszéllyel, ezért mindent megtesznek azért, hogy az orvosok és segítőik biztonságos körülmények között folytathassák a koronavírus-járvány elleni harcot – üzent a kórházi személyzetnek Klaus Johannis államfő kedd délután, az óvintézkedésekről a kormánytagokkal folytatott egyeztetés után.

Az elnök a kormányfővel, a pénzügy-, a belügy- és a munkaügyi miniszterrel, valamint a katasztrófavédelem illetékeseivel tanácskozott a járvány miatt kialakult válsághelyzet kezelésével. A találkozó utáni sajtónyilatkozatában Johannis reagált arra a felmondási hullámra is, amellyel szembe kell néznie az egészségügynek.

Az államfő szerint a hatóságok mindent megtesznek azért, hogy az orvosok, asszisztensek, ápolók és a kisegítő személyzet jobb körülmények között és biztonságos módon „folytassák a harcot az első vonalban a járvány ellen”. Elmondta, hogy már kezdenek megérkezni a külföldről rendelt egészségügyi maszkok, köpenyek és egyéb védőfelszerelések első szállítmányai, amelyek a „lehető leghamarab” eljutnak a kórházakhoz. „Tudjuk, hogy ennél nehezebb napok várnak ránk, de mi hiszünk önökben, és a lakosság csak önöktől várhatja a reményt a gyógyulásra. Mindent megteszünk a munkájuk megkönnyítése és biztnságosabbá tétele érdekében” – üzent az elnök.

Hozzátette, hogy utasította a helyhatóságokat, hogy a helyi költségvetésekből nagyobb összegeket fordítsanak az egészségügyre, hogy a kórházak zavartalanul folytathassák azoknak az eszközöknek és felszereléseknek a beszerzését, amelyekre szükségük van.

Beszéde elején a hétfő esti katonai rendelet értelmében vesztegzár alá vont Suceava és környéke lakóinak is üzent: szigorú döntés volt a város és vonzáskörzetének karanténba helyezése, de szükséges a járvány terjedésnek a megállítása szempontjából – mondta. „Ne érezzék úgy, hogy magukra maradtak, sőt! – szólt hozzájuk. – Biztosítani fogjuk az ellátást, semmiben sem fogjak hiányt szenvedni.”

Johannis elmondta, hogy a megbeszélésen szó volt a szociális kérdések kezeléséről, a munkanélküli-segélyek kifizetésének és az idősgondozó otthonok ellátásának a biztosításáról. Végezetül azzal fordult mindenkihez, hogy tartsák be a hatóságok rendelkezéseit, feleslegesen senki se hagyja el az otthonát, és kerüljék a testi kontkatust, a kézfogást, a baráti ölelést. 

A romániai koronavírus-helyzettel kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?