Részleteket tudtunk meg a koronavírus miatt elhunyt Szatmár megyei férfiről

Vasárnap este életét vesztette egy 74 éves, igazoltan koronavírusos férfi a szatmárnémeti fertőző kórházban. Nem lehet tudni, hol vagy hogyan fertőződött meg, ugyanis családtagjain és az őt kezelő orvosokon kívül nem került kapcsolatba senki mással.

Több mint akadozva működik a kommunikáció a prefektus vezette Szatmár megyei stratégiai csoport és a sajtó (s azon keresztül a lakosság) között. Előbb csak közszájon forgó hírek szóltak arról, hogy egy feltehetően koronavírus-fertőzéses, halmi illetőségű idős férfit ápolnak a Nagykárolyi Városi Kórház belgyógyászati osztályán, a tényt pedig múlt hét végén erősítette meg az intézmény vezetője, Kovács Jenő nagykárolyi és Incze Lajos halmi polgármester is.

A súlyos cukor- és szívbetegségben szenvedő páciens három napja feküdt már a kisváros belgyógyászati osztályán, amikor belázasodott és olyan tüneteket észleltek rajta, ami koronavírus jelenlétére adott gyanút, ezért vérmintáját Kolozsvárra küldték tesztelésre, őt elkülönítették, az intézményt pedig fertőtlenítették. A pozitív teszteredmény szombaton érkezett meg, az idős férfit pedig rögtön átszállították szatmárnémeti járványkórházba, ahol sajnos vasárnap este életét vesztette.

Vizsgálják, hol kaphatta el a fertőzést

A Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság járványtani nyomozást indított a nagykárolyi kórházban – a férfit még fertőzöttsége kiderülése előtt ápoló egészségügyi személyzet házi elkülönítésben van otthon –, annak kiderítése érdekében: potenciálisan kik fertőződhettek meg a koronavírussal. Ugyanakkor azt is megpróbálják kideríteni, hogy maga az idős páciens hol vagy hogyan kaphatta el a kórt, hiszen külföldön nem járt, családtagjain és az őt kezelő orvosokon, ápolókon kívül senki mással nem került kapcsolatba.

Nem hivatalos információk szerint – ugyanis a megyei stratégiai csoport mindeddig egy élő személyről és az elhunyt férfiről utólag erősítette meg a fertőzöttséget – Szatmár megyében eddig hárman fertőződtek meg a COVID-19-es vírussal: egy 46 éves férfi, aki még március elején érkezett vissza Olaszországból (őt azóta gyógyultnak nyilvánították, és haza is engedték a kolozsvári kórházból), a vasárnap este elhunyt férfi, valamint egy szintén idős, 74 éves, komorzáni illetőségű férfi.

Utóbbi fertőzöttségét az avasi község polgármestere erősítette meg a sajtónak, elmondva: az egyedül élő férfi pozitív teszteredményét március 26-án kapták meg, s a pácienst azonnal el is szállították Kolozsvárra. Az ő esetében sem lesz könnyű kideríteni, hol fertőződött meg – ami tény, hogy szomszédai március közepén jöttek haza az Egyesült Királyságból, s megérkezésüket követően a kerítésen keresztül átadtak neki egy zacskónyi gyógyszert, amit Angliában élő gyermekei küldtek.

Szatmár megyében egyébként hétfő délelőttig 257 személy volt intézményes karanténban, 3 848 pedig házi elkülönítésben.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

(Címlapi illusztráció forrása: portalsm.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?