FONTOS – A betegek kórházba utalását nem lehet megtagadni

A betegek kórházba utalását nem lehet megtagadni, akkor sem, ha nem igazolt a koronavírussal való megfertőződés - jelentette ki vasárnap este Raed Arafat belügyi államtitkár.

"Felhívjuk a figyelmet, hogy egy kórházi kezelésre szoruló páciens beutalásának megtagadása bűntettnek minősül. Felhívjuk a kórházmenedzserek, az osztályvezető orvosok, valamint a kórházakban ügyeletet ellátó orvosok figyelmét: senkitől nem lehet megtagadni a kezelést arra hivatkozva, hogy nem igazolódott a koronavírussal való fertőződése" - szögezte le Arafat.

A DSU vezetője elmondta, egy új rendelet értelmében a sürgősségeken vagy a kórháznál jelentkező bármely páciens fertőzésgyanúsnak minősülhet, ezért az egészségügyi személyzetnek meg kell hoznia a megfelelő óvintézkedéseket, "majd a más betegségekkel is küzdő vagy a válságos állapotban levő beteget azonnal kórházba kell utalni".

Egy másik rendelet értelmében az állami egészségügyi intézmények alkalmazásában álló egészségügyi személyzet - főorvosok, szakorvosok, rezidensek, kisegítő személyzet, továbbá a felsőfokú végzettséggel rendelkező más egészségügyi alkalmazottak (vegyészek, biológusok, biokémikusok, fizikusok, gyógyszerészek, gyógytornászok) - áthelyezhetők olyan egészségügyi intézményekhez, ahol személyzethiánnyal küzdenek, és a szükségállapot ideje alatt nem tagadhatják meg az áthelyezést.

A megyén belüli áthelyezéseket a prefektus rendeli el, a más megyékbe történő áthelyezésekről az erre kijelölt államtitkár dönt majd. Ha az egészségügyi szakembert olyan intézményhez helyezik át, amely nem a lakhelyének megfelelő településen található, annak a településnek az önkormányzata köteles gondoskodni az elszállásolásáról és élelmezéséről, ahova a kihelyezés történt - mondta még Arafat.

A romániai koronavírus-járvánnyal foglalkozó hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

Kimaradt?