Nehéz hetekre, kritikus helyzetekre számít az új egészségügyi miniszter

FRISSÍTVE - „Még nehezebb hetek következnek, kritikus helyzetekkel is fogunk szembesülni, de túl leszünk rajtuk” – jelentette ki a Ludovic Orban kormányfővel együtt tartott pénteki sajtótájékoztatóján az új egészségügyi miniszter.

Nelu Tătaru elmondta, biztosítani fogják az egészségügyi személyzet védőfelszerelését, a gyógyszerekben és gyógyászati eszközökben sem lesz hiány. Emellett az orvosok, asszisztensek koronavírus-tesztelése is prioritás. „Megóvjuk az egészségügyben dolgozókat. Még nehezebb hetek következnek, kritikus helyzetekkel, súlyos esetekkel is fogunk szembesülni, de megőrösödve jutunk túl ezen az időszakon” – fogalmazott az egészségügyi miniszter.

Rámutatott, a járványtani vizsgálatokat helyesen kell végezni, és ezeknek teljes körűeknek kell lenniük, a kórházmenedzsereknek pedig oda kell figyelniük arra, hogy a szükséges egészségügyi eszközök a megfelelő helyre kerüljenek. "Hiába van elegendő felszerelés és kellék, ha nem ott vannak, ahol lenniük kellene. Az első vonalban a sürgősségi osztályok, az intenzív osztályok és a fertőző betegeket kezelő osztályok vannak, és majd azután következik a többi osztály" - nyomatékosította.

A kormányfő a sajtótájékoztatón elmondta, az új koronavírus elleni fellépés fő irányvonalai változatlanok maradtak, a cél továbbra is az emberek egészségének és életének védelme, a vírus terjedésének fékezése és a diagnosztizálási képesség növelése. Ludovic Orban hangsúlyozta, további fontos cél felkészíteni a kórházakat a koronavírusos betegek fogadására.

 

A kormányfő elmondta, péntek délelőtt tárgyaltak az új miniszterrel az egészségügyi dolgozók és az egészségügyi igazgatóságok képviselőinek szánt védőfelszerelések beszerzéséről. Hozzátette, személyesen kérte Nelu Tătarutól, hogy a családorvosok és a járóbeteg-rendelőintézetekben szolgálatot teljesítő orvosok is kapjanak fertőtlenítőszereket és egészségügyi védőfelszereléseket.

A romániai koronavírus-járvánnyal foglalkozó hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

Kimaradt?