Koronavírus Romániában: meghaladja az 1000-et az igazolt fertőzések száma

A Kommunikációs Stratégiai Csoport (GCS) csütörtöki jelentése szerint elérte az 1029-et az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma Romániában. Az utóbbi 24 órában 123 új esetet jegyeztek, a halálos áldozatok száma 17-re nőtt.

Az új koronavírussal fertőzött páciensek közül 29-et kezelnek intenzív terápiás osztályon, közülük 23-an súlyos állapotban vannak. A többi fertőzött állapota stabil. Az új koronavírussal megfertőzött személyek közül 94-et gyógyultnak nyilvánítottak és kiengedtek a kórházból: 53-at Temesváron, 28-at Bukarestben, 6-ot Craiován, 5-öt Konstancán és egyet-egyet Iaşi-ban és Kolozsváron.

A járvány 17 halálos áldozata más betegségekben is szenvedett. Őket Craiován, Bukarestben, Iaşi-ban, Suceaván, Aradon, Bákóban, illetve Temesváron utalták kórházba.

A GCS közlése szerint a részleges kijárási tilalom hatályba lépése (hétfő este) óta már 548 személyt helyeztek hatósági karanténba, mert nem tartották tiszteletben a lakhelyi elszigetelődésre vonatkozó előírásokat . Tizennégy hatósági karanténban lévő személy elhagyta a karanténközpontot, ezért újabb 14 napra vesztegzár alá vonták őket.

Jelenleg 6151 személy van hatósági karanténban, 110 042 otthoni elkülönítésben. Országos szinten 15 998 koronavírus-tesztet végeztek el, ezekből 823-at magán egészségügyi intézményekben. Az elmúlt 24 órában 1482 hívást regisztráltak az 112-es egységes segélyhívószámon és 10.024-et a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos 0800.800.358-as tájékoztató zöldszámon.

A külföldön élő román állampolgárok közül 59-et diagnosztizáltak koronavírussal, közülük további három személy meghalt. Összesen 11 román állampolgár hunyt el külföldön koronavírus-fertőzésben: nyolc Olaszországban, kettő Franciaországban és egy Nagy-Britanniában.

A diplomáciai képviseletek és a konzuli hivatalok által szolgáltatott adatok alapján ez idáig 59 külföldön élő román állampolgárnál mutatták ki a koronavírust, közülük 44-en Olaszországban, négyen Spanyolországban, hárman Franciaországban, ketten Namíbiában, ketten Indonéziában fertőződtek meg, egy-egy személy pedig Tunéziában, Írországban, Luxemburgban és Nagy-Britanniában betegedett meg.

A GCS ismét felhívja a polgárok figyelmét, hogy kizárólag hivatalos forrásokból tájékozódjanak a koronavírusról, ugyanakkor emlékeztet, hogy a 0800.800.358-as zöldszámon is kérhetnek információkat. A zöldszám nem sürgősségi szám, ez csak a tájékoztatást szolgálja - nyomatékosítják.

A romániai koronavírus-helyzettel foglalkozó hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

Kimaradt?