Volt, aki díszhal-sétáltatással magyarázta a kijárási tilalom megszegését

Elképesztő kifogásokat találtak egyesek a hétfő estétől bevezetett részleges, majd a szerda déltől általánossá kiterjesztett kijárási tilalom megszegésére – mesélte Cosmin Andreica, az Europol rendőri szakszervezete elnöke.

A lakosságnak csak indokolt esetben szabad elhagynia az otthonát, és akkor is vagy munkahelyi igazolást, vagy saját felelősségre írt/kitöltött lakhelyelhagyási nyilatkozatot kell felmutatnia, ha a rend őrei ellenőrzik. Kivételt jelent, ha a kutyás vagy más kisállatot sétáltunk a ház körül, vagy könnyed testmozgásra megyünk ki a lakás környékére – a belügyminiszter szerdai pontosítása szerint ekkor nem kell a személyi igazolványon kívül más okmányt magunkkal vinnünk, mert abból a rendőr vagy a csendőr megállapíthatja, valóban a környéken lakunk-e.

Ennek nagyon szélsőséges értelmezéséről adtak tanúbizonyságot egyesek – mesélte a Digi24 televíziónak Cosmin Andreica. „A románok hihetetlenül találékonyak, ha a szabályok áthágásáról van szó – magyarázta a Digi24 televíziónak a rendőr szakszervezeti bizalmi, hogy a kollégái miket tapasztaltak a terepen. – Voltak olyanok, akik vízzel teli zacskóban vittek egy díszhalat, és azt mondták, hogy a kisállatukat sétáltatják. S ezek megtörtént esetek! Vagy mást harminc kilométerre a lakhelyétől igazoltattak, s azt mondta, hogy a macskáját sétáltatja, amelyik a kocsi hátsó ülésén volt.”

Andreica szerint nagyon sokan nem veszik komolyan a koronavírus-járvány ellen hozott óvintézkedéseket, és arra kérte a lakosságot, hogy tanúsítsanak nagyobb felelősségérzetet, ne kockáztassák a saját és mások egészségét, és a bírsággal se játsszanak.

Hangsúlyozta, hogy a szükségállapot idején hozott katonai rendelet, amely a kijárási tilalmat szabályozza, nem fogalmazza meg, hogy séta, kocogás vagy kutyasétáltatás közben milyen messze távolodhatunk el az otthonunktól.

A romániai koronavírus-helyzettel kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

(Nyitókép: Illusztráció | forrás: hopa.ro)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?