Egyáltalán nem mondott biztatót a mikrobiológus szakember a koronavírusról

Két-három héten belül ezer vagy annál is több új koronavírusos esetet fognak regisztrálni naponta Romániában – nyilatkozta Alexandru Rafila, a Román Mikrobiológiai Társaság elnöke szerdán.

„Ha néhány nap leforgása alatt nagy a fertőzéses esetek száma, és sok a komplikált eset, nehezebb a gyógykezelés, és a páciensek élete forog veszélyben. Tegnap kétszázon felül volt az új esetek száma, ma megközelítette a 150-et vagy a 140-et. Minél több esetet tudunk diagnosztizálni a tünetes személyek vagy az egészségügyi személyzet körében vagy akár más kategóriákban, annál nagyobb lesz a pozitív tesztek száma”  – mondta.

Kifejtette: nem tudja, hogy az újonnan jegyzett esetek számának van-e nagyobb relevanciája, vagy inkább az idős vagy krónikus személyek számának a diagnosztizáltak sorában, mert ők jelentik a legnagyobb kockázatot, és nagy valószínűséggel az intenzív terápiás osztályokra fognak kerülni. „Valószínű, hogy két-három héten belül, vagy talán már hamarabb is eljutunk a napi ezer új esethez” – nyilatkozta Rafila.

A szakember úgy látta, hogy a világjárvány körülbelül két éven át fog tartani, addig, amíg meg nem jelenik az oltóanyag. Ugyanakkor az új koronavírus kezelésére már idén nyárig meg fog jelenni egy gyógyszer, így a súlyos esetek és a halálos kimenetelű megfertőződések száma csökkenni fog – vélekedik a mikrobiológus.

Rafila szerint a társadalmi távolságtartást előíró rendelkezések mindaddig érvényben maradnak, amíg nem csökken az igazolt fertőzöttek és a súlyos esetek napi száma. Egyelőre ez a szám növekvőben van, és fontos, hogy lehetőség legyen a súlyos esetek intenzív terápiás kezelésére. „Ne feledjük, hogy egy intenzív terápián kezelt beteg körülbelül három hetet tölt azon az osztályon” – mondta Rafila.

A romániai koronavírus-helyzettel foglalkozó hírfolyamunkat itt találja.

(Nyitókép: Illusztráció | Forrás: romania-insider.com) 

Kapcsolódók

Kimaradt?