Ki ügyel a gyermekeikre? Nehéz helyzetben az egészségügyben dolgozó szülők

Az oktatási intézmények bezárása és a megnövekedett munkahelyi nyomás a fertőzésveszélyen túl is nehéz helyzetbe hozhatja az egészségügyben dolgozó szülőket. Hargita megyében a SANITAS szakszervezet szolidaritási alapot hozott létre a koronavírussal összefüggő egészségügyi problémák esetére, míg a megyei sürgősségi kórház anyagilag támogatja dolgozóit és pszichológiai segítséget ajánl fel.

A sürgősségi állapot idejére az egészségügyben dolgozókra nem érvényes a 19/2020-as törvényben megadott gyermekfelügyeleti szabadság kivételének lehetősége, azaz nem maradhatnak otthon gyermekükkel. Ez különösen a gyermeküket egyedül nevelőket hozhatja nehéz helyzetbe és azokat a családokat, ahol mindkét szülő egészségügyi dolgozó.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban igyekeznek segíteni az alkalmazottaknak ebben a nehéz időszakban, a törvényes kereteken belül, ha ez egészségügyi intézményként lehetséges, és ha azt a járványügyi helyet lehetővé teszi – közölte a Maszol érdeklődésre az intézmény sajtóosztálya.

Anyagilag és lelkileg is támogatják a dolgozókat

„A kórházban dolgozók pénzügyi támogatást kérhetnek az iskolai kényszerszünet helyzetének megoldása érdekében, ha a másik szülő sem vehet ki gyermekfelügyeleti szabadságot, illetve egyedül neveli gyermekét. Ennek a támogatásnak a mértéke fizetésük 75 százaléka, de nem haladhatja meg az idei költségvetés megalapozásánál használt bruttó átlagbér 75 százalékát. A törvényes lehetőségekről a kórház tájékoztatja az alkalmazottakat” – közöle a sajtóosztály.

Ugyanakkor a kórház adminisztratív személyzete számára lehetővé tették az otthoni munkavégzést oly módon, hogy irodánként egy-egy személy a helyszínen végzi el a munkát. Emellett a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház pszichológusai felajánlották segítségüket az alkalmazottaknak a következő időszakra is. „Aki úgy érzi, hogy megosztaná problémáit, szorongásos tüneteket tapasztal, hívhatja a kórház pszichológusait, a szakemberek elérhetőségeit minden osztályra eljuttatták” – emelte ki érdeklődésünkre az intézmény sajtóosztálya.

Szolidalapot hoznak létre 

A Maszol megkeresésére Nyulas Emma, a SANITAS egészségügyi szakszervezet Hargita megyei vezetője úgy fogalmazott: a koronavírus-járvány okozta helyzetben nem nőtt meg az egészségügyi dolgozók munkaideje, a váltások, munkabeosztás változatlan maradt. Gondot leginkább az okoz, hogy az egészségügyre és az egészségügyben dolgozókra hatalmas társadalmi nyomás került a vírus terjedésével. Ezen kívül a vírusfertőzés kockázata is rendkívül magas az egészségügyi intézmények dolgozóinak körében, ezt nehéz pszichésen is feldolgozni – mondta a szakszervezeti vezető.

Nyulas Emma beszámolt arról is, hogy a SANITAS Hargita megyei vezetősége egy szolidaritási alap létrehozásáról döntött a napokban. „Komoly veszélynek vannak kitéve a szakembere, ezért úgy döntöttünk, a magunk eszközével segítünk. Ha egy egészségügyi dolgozónak koronavírussal kapcsolatos fertőzése, megbetegedése lépne fel a megyében, számíthat a segítségünkre” – összegzett a szakember.

A romániai koronavírus-helyzettel foglalkozó hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

Kimaradt?