Árverezik a Coca Cola titkos receptjét?

Megsárgult papírokat árul egy georgiai férfi az eBay aukciós portálon ötmillió dolláros kikiáltási áron. Alku nélkül azonban Cliff Kluge 15 millióért azonnal odaadja a vásárlónak az 1943-ban kelt iratokat, amelyekről azt állítja, hogy a Coca-cola eredeti receptjét tartalmazzák – írja a Daily Mail.

Az italgyártó világcég szerint a papírok nem az eredeti receptet írják le, de elismeri, hogy ahhoz valamelyest hasonló üdítőital összetevőit sorolhatják fel. Nem állítja, hogy hamisítványról volna szó.

A régiségekkel kereskedő Kluge egy ismert vegyész hagyatékának árverésén jutott több irathoz, levélhez, ezek között találta meg a receptet. Szerinte az iratok keletkezéséhez az vezetett, hogy az összetételt titokban kezelő cég a II. világháború idején beszerzési gondokkal küzdött, ezért fordult a vegyészhez, hogy segítséget nyújtson a szénsavas üdítő szükséges alkotóelemeinek pótlásához.

Az eredeti receptet 2011-ig egy atlantai bankban őrizték, ekkor azonban a cég – az üdítőital piacra dobásának 125, évfordulóján – saját termékmúzeumának széfjében helyezte el. Az összetétel titkossága körüli legendák – például, hogy a teljes receptet ismerő két cégvezető sosem utazhat együtt – fontos részét adják a termék imidzsének, önmagukban is reklámot biztosítva a Coca-colának.

Kimaradt?