Segítségre van szüksége idős rokonának a járvány idején? Mutatjuk, kikhez fordulhat

Erdély-szerte gondoskodnak az idősekről a koronavírus-járvány idején, számos kezdeményezés indult azért, hogy a fertőzés veszélyének leginkább kitett célcsoport otthon maradhasson, ám mégis biztosítva legyen számára az élelmiszer- és gyógyszerellátás. Civil szervezetek és önkormányzatok segítségével igény szerint bevásárolnak az időseknek, ezekből a lehetőségekből gyűjtöttünk össze néhányat. Tudomásunkra jutott – és a hatóságok is erre figyelmeztetnek –, hogy vannak települések, ahol csalók próbálják kihasználni az időseket, például pénzt kérnek a bevásárlásért, ám nem hoznak semmit cserébe, így annál is fontosabb, hogy körültekintőek legyünk, és megbízható forrástól kérjünk segítséget. 

Kolozsvár

Oláh Emese alpolgármester kérdésünkre elmondta, az önkormányzat a szociális kérdések megválaszolására saját hivatalos intézményi struktúrával rendelkezik, a Szociális és Egészségügyi Igazgatóságnak (DASM) pedig van idősekre szakosodott részlege is. Az Idősgondozó Szolgálat nyilvántartja az otthoni ellátást igénylő időseket, betegeket, az otthoni betegápolással és idősgondozással foglalkozó szakemberek pedig rendszeresen felkeresik ezeket a személyeket, és megfelelő ellátást nyújtanak nekik. 

Megtudtuk: a krízishelyzetre való tekintettel a DASM kiírt 10 állást, hogy a szakemberállományát pótolja arra az esetre, ha az ellátási igénylések növekednének. „Arra kérünk mindenkit, hogy ha tudomása van segítséget igénylő, magányos idős személyről a járvány idején, jelezze az igazgatóságnak vagy a közegészségügyi igazgatóságnak (DSP). Szükség van a közösség segítségére is annak érdekében, hogy senki ne maradjon segítség nélkül” – hangsúlyozta Oláh Emese alpolgármester.

A 7 beteggondozói és 3 ápolói állás meghatározott időtartamú, többnyire 6 hónapra szól. A munkakörökről telefonon tájékozódhatnak az érdeklődők a 0372 794 070-ás vagy a 0732 002 185-ös telefonszámon.

Kolozsváron ugyanakkor a Beard Brothers egyesület is hirdetett a 60 év fölöttiek számára segítségnyújtási programot. Arra kérik az időseket, írják össze bevásárlólistáikat, sorolják fel azokat az élelmiszereket és kiegészítőket, amelyekre feltétlenül szükségük van, és a lista összeállítását követően tárcsázzák a 0744969748-as telefonszámot. A „megrendelés” utáni napon a „Szakálltestvérek” tagjai megtartják a nagy bevásárlást, és ingyenesen szállítják ki az idősek otthonába a kért termékeket, így nekik csak a bevásárlást kell fizetniük, a kiszállítást nem. 

Csíkszereda

Annak tudatában, hogy az otthonmaradás, ám ugyanakkor a folyamatos élelmiszer- és gyógyszerellátás létfontosságú az idősek számára, Csíkszereda Polgármesteri Hivatala a városháza Szociális Igazgatóságával karöltve létrehozta az Időseinkért! szolgáltatást, amely a szükséges, elsősorban gyógyszer- és élelmiszervásárlások terén nyújt segítséget.

A felhívás szerint az Időseinkért! szolgáltatás igénybevételére minden olyan, 65 év feletti csíkszeredai lakos jogosult, aki jelenleg nem részese a város által nyújtott más szociális ellátórendszernek, és akinek nincs a közvetlen közelében felnőtt korú, 60 évnél fiatalabb, aktív személy (családtag, szomszéd, ismerős stb.), akire számíthat, akire támaszkodhat.

Az Időseinkért! szolgáltatás igénybevételéhez az alábbi adatok megadását kérik: teljes név, pontos lakcím, ahol a hivatal munkatársai felkereshetik, valamint személyi szám (CNP). Az Időseinkért! szolgáltatás igénybevételére a 0735-209-455-ös telefonszámon, vagy a social@szereda.ro e-mail címen lehet jelentkezni a fenti adatok megadásával.

Azokat a személyeket, akik 2020. március 19. 12 óráig jelezték igényüket, a szolgáltatást nyújtó szakemberek péntektől, azaz március 20-tól keresik fel. Ezt követően a munkanapokon 12 óráig jelentkezőknek az azt követő legközelebbi munkanaptól kezdődően állnak rendelkezésére a polgármesteri hivatal munkatársai.

Székelyudvarhely

Székelyudvarhelyen is önkéntes segítőszolgálat szerveződik, a kezdeményezők alapötlete az, hogy megpróbálják utcaszinten lefedni a várost abból a célból, hogy segítsenek az erre szoruló időseken, elsősorban az alapélelmiszerek és gyógyszerek beszerzésével.

Az önkéntesek száma lassan meghaladja a 60 főt, és számuk folyamatosan nő. A kezdeményezés már webes felületen, illetve mobil applikációval is nyomon követő – a honlap és mobil alkalmazás létrehozásánál szempont volt, hogy más település is átvehesse, alkalmazhassa, amennyiben igény lenne rá. Továbbra is várják az önkéntesek jelentkezését ezen a linken.

Az udvarhelyszéki községekben hagyományosabb módon szerveződnek, jó példa a 12 falut magába tömörítő Homoródszentmárton, ahol a helyi önkormányzat megszervezte, hogy minden faluban legyen olyan telefonon elérhető felelős személy, akit bármikor fel lehet kérni élelmiszerek, gyógyszerek beszerzésére.

Sepsiszentgyörgy 

Sepsiszentgyörgyön hétfőtől összehangolt akciót indít az önkormányzat a civil szervezetekkel összefogva, az idős, egyedülálló, rászoruló személyek segítésére. Az akciót a Vöröskereszt helyi szervezete koordinálja és részt vesz benne a Máltai Szeretetszolgálat, a Diakónia Keresztény Alapítvány, a Caritas és a Gondviselés Segélyszervezet mintegy 30 önkéntese. Ők egyrészt élelmiszer és tisztálkodási csomagokat szállítanak házhoz az idős, rászoruló személyeknek, másrészt a 70 év fölötti sepsiszentgyörgyiek számára vállalják, hogy a patikákban kiváltják a szükséges gyógyszereket és házhoz szállítják azokat. 

Az akciót koordináló Pap Adolf, a háromszéki Vöröskereszt képviselője egy csütörtöki online sajtótájékoztatón elmondta: összeállítottak egy 50 termékből álló listát, amelyen elérhető árú, de megfelelő minőségű alapélelmiszerek (pl. kukoricaliszt, cukor, rizs, griz, olaj, tésztafélék) és higiéniai termékek vannak. Továbbá igényelni lehet tisztító- és fertőtlenítőszereket, wc-papírt, papírtörlőt, zsebkendőt is. A részletes listát közzéteszik az önkormányzat és az akcióban részt vevő segélyszervezetek Facebook-oldalán, illetve plakátokon is, de felveszik a kapcsolatot azokkal a személyekkel, akiket az otthoni beteggondozás során ellátnak és felajánlják nekik ezt a lehetőséget.Hétfőn nyilvánosságra hoznak egy telefonszámot is, amelyen az igénylők felvehetik a kapcsolatot a kezdeményezőkkel. Az elképzelés szerint naponta 9 és 15 óra között lehet leadni a rendeléseket és a sepsiszentgyörgyi civil szervezetek 24 óra alatt szállítják házhoz a kért termékeket. A Vöröskereszt helyi vezetője hozzátette: nyilván nem ingyenes a szolgáltatás, az igényelt termékeket meg kell vásárolni, ám az igénylista leadásakor közlik az összeget, hogy mennyibe kerülnek ezek a termékek, de igyekeztek elérhető árú terméklistát összeállítani. A segélyakciót koordináló Pap Adolf hozzátette: az önkénteseket hármas csoportokba szervezik, nem találkozhatnak egymással, hogy elkerüljék az esetleges fertőzést. Hozzátette: Sepsiszentgyörgyön jelenleg mintegy 20 olyan idős személyről tudnak, aki otthoni ellátásra szorul, de hétfőtől várják mások jelentkezését is. 

A Sepsiszentgyörgyön indított akció a város területére szorítkozik, de a Vöröskereszt képviselője azt szorgalmazta, hogy minden önkormányzat keresse meg a területén tevékenykedő civil szervezeteket, és szervezzék meg a hasonló akciójukat. Felajánlotta, hogy amennyiben más településeken szerveződnek ilyen akciók, akkor szívesen megosztják a sepsiszentgyörgyi tapasztalatokat, segítenek, hogy miként kell egy ilyen rendszert működtetni. Tudomásunk szerint több háromszéki településen zajlanak már hasonló jellegű akciók. Többnyire a civil szervezetek ajánlották fel idős személyeknek segítségüket, de nem ritka, hogy egy-egy lelkes fiatal ajánlja, hogy segít bevásárolni és házhoz szállítja a szükséges termékeket. Az ilyen rendszerek hatékony működéséhez szükség lenne, hogy településenként összehangolják az erőforrásokat. 

Marosvásárhely

Marosvásárhelyen a Maros megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács reagált elsőként arra a hírre, hogy az idős emberek jobban ki vannak téve a koronavírusjárvány veszélyeinek, ezért esetükben nagyon fontos, hogy ne kockáztassák a fertőzést.

A Pánik helyett segítség! mottójú kezdeményezés célja, hogy a fiatalok elmennek az idősek helyett bevásárolni, gyógyszereket beszerezni. „Ha megosztod bejegyzésünk, te is jelezheted, hogy szívesen kisegíted a környékbeli szépkorúakat. Akár a telefonszámodat is megírhatod a megosztásnál, hogy még könnyebben el tudjanak érni, de a honlapunkról letölthető plakát kiragasztásával, az interneten nem aktívak is tudnak a mozgalomról” – olvasható a felhívásban. 

„Sok fiatal jelezte, hogy segítene, pontos számot nem tudok mondani, mert folyamatosan változik, ami jó. Az idősek, a pandémia veszélyeztetett korcsoportjába tartozók közül azonban nagyon kevesen jelezték, hogy segítségre lenne szükségük. Ez azzal függ össze, hogy bár ki vannak téve a járvány kockázatának, ők azok, akik busszal járnak a piacra, a nagy bevásárlóközpontok gyakori látogatói, hogy nehogy lemaradjanak valamiről. Sajnos úgy látom, hogy (tisztelet a kivételnek) teljes mértékben figyelmen kívül hagyják a hatóságok ajánlásait” – mondta a Maszolnak Frunda Csenge, a MIET elnökségi tagja. Kiemelte, a Telefonos szeretetszolgálat jelezte, hogy amennyiben az ő önkénteseik nem bírják már, akkor számítanak a MIET segítségére, amit „készségesen vállalnak”.

Emellett a közösségi oldalon is szervezkednek a civilek, többen jelezték a Marosvásárhelyiek Facebook-csoportban, hogy ezekben a napokban/hetekben bevásárolnak az idősek helyett. Egy helyi informatikai cég vezetője pedig azt ígérte, hogy kialakítanak egy online platformot, ahol találkozhatnak a segítségkérők és a segítők.

Arad

Az Arad megyei tanács kezdeményezésére többi szociálisügyi állami intézménnyel és karitatív szervezettel közösen létrehozták a Szolidaritási hálózatot, amelynek célja az egyedülálló idős, beteg személyek, illetve a hatóságilag elrendelt házi elkülönítésben tartózkodó személyek ellátása alapélelmiszerekkel és tisztálkodó szerekkel.

A koronavírus terjedése elleni egyik intézkedésként azt tanácsolták az időseknek, hogy minél kevesebbet tartózkodjanak nyilvános helyeken, hiszen ők a legveszélyeztetettebb korosztály. Akiknek nincs lehetőségük beszerezni a legszükségesebbeket, mert nincsenek hozzátartozóik, vagy nem élnek a közelükben, netán egészségi állapotuk nem engedi, hogy legalább vásárolni menjenek, azoknak a szociális munkások és az önkéntesek visznek heti egyszer alapélelmiszerekből (70 lej értékben) összeállított csomagot, illetve tisztálkodó szereket.

Azok a személyek, akik a koronavírus által nem súlyosan érintett országokból (az ún. sárga övezetből) tértek haza, kötelező módon házi elkülönítésbe kell vonuljanak. Ha nincs senkijük, aki bevásárolna neki, szintén segítséget kérhetnek ez ügyben. Őket egyébként az önkormányzatnak alárendelt helyi rendőrség munkatársai szúrópróbaszerűen ellenőrzik a megadott címen, hogy eleget tesznek-e kötelezettségüknek, és nem hagyták-e el a lakhelyüket.

A tevékenységet megyeszerte az Arad Megyei Szociálisügyi és Gyermekvédelmi Igazgatóság irányítja, a megyeszékhelyen pedig a polgármesteri hivatalnak alárendelt Szociálisügyi Igazgatóság nyilvántartásában szereplő idős, rászoruló személyeket keresnek fel, de várják a bejelentéseket, ha esetleg más személy is van, aki segítségre szorul.

Stark Erika, a megyei szociálisügyi igazgatóság vezetője szerint „a társadalmi összefogásnak nem szavakban, hanem tettekben kell megnyilvánulnia”, és most olyan személyek szorulnak segítségre, akik akarva-akaratlanul elszigetelten élnek embertársaiktól. A két igazgatóságon kívül a Vöröskereszt aradi szervezete, a Cetatea Voluntarilor és az Euromediu egyesület nevű civil szervezetek csatlakoztak a hálózathoz, de várják mások bekapcsolódását is

Az igényeket vagy a hivatalok előtt nem ismert eseteket Aradon a 0787/806–562-es telefonszámon lehet bejelenteni, a megye más településén élők a 0257/983-as sürgősségi számot tárcsázhatják. Mindkét szám hétfőtől hívható naponta 8 és 20 óra között. Aki úgy érzi, lélekben szorul támogatásra, a megyei szociálisügyi igazgatóság pszichológusának öntheti ki a szívét a 0257/983-as számon, naponta 8 és 16 óra között. 

Nagyvárad és környéke

A bihari megyeszékhelyen a Nagyváradi Szociális Igazgatóság (DASO) kínál segítséget a 65 év feletti időseknek és a fogyatékkal élőknek, amennyiben nincs hozzátartozójuk. Kérik, hogy aki tud magányos, idős vagy fogyatékkal élő emberről, az a 0800/410430-es zöld számon értesítse erről az igazgatóságot. A nagyváradi bölcsődékben dolgozó nővérek sorra hívják az igazgatóság adatbázisában szereplő idős embereket, hogy tanácsadással és a szükséges űrlap elkészítésével segítsék őket.

A Diakónia Keresztyén Alapítvány folytatja a munkát, a lelkipásztorok pedig a saját gyülekezetükben szervezik a szolgálatot, tájékoztatott Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke. Az alapítvány Facebook-oldalán az alábbi szöveget tette közzé: „A Diakónia Keresztyén Alapítvány Nagyváradi Fiókja kiszolgálja az időseket a sürgősségi állapot idején is, ahogy eddig is tette. Minden szolgáltatást elvégzünk a megkötött szerződések szerint, közösségi és szabadban történő foglalkozásokat kivéve. pl. sétálás. Mellőzzük az idősekkel a szabadban való tartózkodást, a saját érdekükben. Ebben az időszakban bízzák csak az idősgondozó kollegáinkra a bevásárlást”  

A Nagyváradi Római Katolikus Püspökséghez tartozó vidéki plébániák egyénileg oldják meg, a hatályban levő törvények, határozatok és rendelkezések keretein belül – tájékoztatott Micaci Cristian, a püspökség pasztoriális referense, médiafelelőse. „A Püspökségen jelentkező önkénteseket az önkormányzat hatósága alá tartozó Szociális Irodához irányítjuk, mert ez egy központilag koordinált tevékenység. Előbb mindenkit felkészítenek, kiképeznek. Az adott körülmények közepette (szükségállapot), minden szervezett önkéntes szolgálat az illetékes hatóságok irányítása alá van rendelve” – tette hozzá.  

Nagyszalontán is gondolt az idősekre a polgármesteri hivatal. „A járványveszély nehéz napjaiban igyekszünk segíteni az idős embereknek, hogy ne kényszerüljenek otthonaik elhagyására” – olvasható az önkormányzati közösségi oldalán. Az időseknek bevásárolnak, kiváltják a gyógyszereiket. „Várjuk továbbra is a megkereséseket, akinek nincs segítsége, hívja bizalommal a 0755328388, 0359409730, 0359409731 telefonszámok valamelyikét, hétköznapokon, 8-11 óra között. Ne hagyják el otthonaikat! Nagy örömmel tapasztaltuk, hogy a felhívásunkra nem csak a segítséget kérők jelentkeztek, de a segítséget felajánlók is (például akik gépkocsit tudnak biztosítani a bevásárlóknak). Köszönjük, s alkalom adtán élünk a felajánlással!” – írták. 

Béres Csaba, Székelyhíd polgármestere szintén Facebook-oldalán közölte: „A koronavírus (Covid 19) következtében kihirdetett sürgősségi állapot ideje alatt a hivatal segíteni szeretne mindazoknak az idős és beteg személyeknek, akiknek nincs olyan hozzátartozója, aki segítene bevásárolni, gyógyszert kiváltani. Anyagi segítséget nincs módunk nyújtani, de aki igényli, ahhoz kimegy munkatársunk és természetesen az illető költségére, de megoldja a bevásárlást. Érdeklődni, illetve a lehetőséget igényelni itt a Facebookon, vagy munkaidőben a polgármesteri hivatal telefonszámain lehet: 0259 352 194, 0359 420 480.”

Szatmárnémeti

Kerekasztalhoz ültek a szatmári civil szervezetek képviselői, Kereskényi Gábor polgármester, valamint a polgármesteri hivatal alárendeltségébe tartozó szociális igazgatóságot vezető Adrian Balaj, hogy megtalálják a módját annak, miként tudnak segíteni a koronavírus-fertőzés által leginkább veszélyeztetett rétegnek, az időseknek. A találkozón részt vettek a Vöröskereszt és a Caritas megyei, valamint a Hans Lindner Alapítvány, a Máltai Szeretetszolgálat és a Szűz Mária Oltalma Alapítvány képviselői is, és megegyeztek abban, hogy létrehoznak egy zöldszámot, amelyen a 65 év fölötti, hozzátartozók nélküli szatmárnémeti lakosokat segítik ebben a nehéz időszakban. 

Azok a rászorulók, akiknek nincsenek családtagjaik vagy olyan szomszédaik, akiket megkérhetnek, naponta 8 és 18 óra között hívhatják a 0748–109–853-as telefonszámot, és a szervezetek önkéntesei, valamint az igazgatóság alkalmazottai egy hétre elegendő alapvető élelmiszereket, illetve a receptek alapján kiváltható és elemi gyógyszereket viszik az ezt kérelmezőknek. Mindez egy jegyzőkönyv elkészítése után történik, amelyben a felek rögzítik azt, mennyi pénz lett átadva, majd az önkéntes számlával igazolja a vásárlás értékét. A hatóságok felhívják a figyelmüket arra, hogy figyeljenek oda a csalókra, és csak abban az esetben adjanak oda pénzt az önöknél jelentkezőknek, ha előtte hívták a zöldszámot.

Hasonló idős-segítő módszereket vezetett be nagyon sok Szatmár megyei vidéki önkormányzat is annak érdekében, hogy a kiemelten veszélyeztetett korosztályhoz tartozók lehetőleg egyáltalán ne menjenek olyan helyekre (üzlet, patika, posta), ahol sokan fordulnak meg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?