Megszólalt az Euthyrox gyógyszer gyártója: megoldást ígérnek

Jövő hét közepétől folyamatos ellátást ígér a romániai patikákban az Euthyrox gyógyszer gyártója – közölte a Kolozsvári Rádió megkeresésére a Merck vállalat sajtóirodája. A pajzsmirigybetegeknek szükséges gyógyszer több mint egy hete hiánycikk lett az országban. 

Megoldódhat a pajzsmirigybetegek szorult helyzete, miután már több, mint egy hete nem lehet találni a romániai gyógyszertárakban az Euthyrox nevű készítményt. A gyógyszerészek csupán annyit tudtak tanácsolni, hogy a betegek rendszeresen érdeklődjenek a patikákban. 

A Kolozsvári Rádió megkereste a gyógyszert gyártó Merck vállalatot, amelynek sajtóirodája azt közölte: tudnak a fennakadásról, és elküldték a szükséges mennyiséget az elosztóknak. Szerintük Bukarestben a hét végén, az ország többi részén pedig jövő hét közepétől lesz kapható az Euthyrox 25, 50 és 100 mikrogrammos kiszerelésben. 

Államtitkár: növelni fogjuk a piacra kerülő mennyiséget

Csütörtökön Nelu Tătaru egészségügyi államtitkár azt mondta: növelni fogják a piacra kerülő Euthyrox mennyiségét. Kifejtette, az elmúlt időszakban Euthyrox- és Metformin-hiány alakult ki a hazai piacon. 

„Mesterségesnek” nevezte ezt a hiányt, mert állítása szerint elegendő mennyiség került a gyógyszertárakba ezekből a készítményekből, csak rövid idő alatt elfogyott. „Felvettük a kapcsolatot a gyártókkal, és a következő időszakban növelni fogjuk a piacra kerülő mennyiséget” – fogalmazott. 

Nelu Tătaru ugyanakkor felhívást intézett a lakossághoz, hogy ne halmozzák otthon a gyógyszereket, mert nem lesz hiány a készítményekből, és ezek árát is korlátozzák.

Kapcsolódók

Kimaradt?