Ne jöjjenek haza húsvétkor – üzeni Johannis a külföldön élő romániaiaknak

Azt kérte Klaus Johannis államfő csütörtökön a prefektusoktól és a kormány fennhatósága alá tartozó intézmények vezetőitől, közvetítsék azt az üzenetet a külföldön élő román állampolgárok felé, hogy idén ne jöjjenek haza húsvétkor.

Az elnök hangsúlyozta, "Európában gyakorlatilag nem lehet közlekedni", bonyolult a hazajutás, és ha sikerül is, a szabályozások szerint Romániába érkezésükkor karanténba vagy lakhelyi elkülönítésbe kellene vonulniuk a román állampolgároknak, így értelmetlen hazajönni. 

"Ezt közvetítsék feléjük minden csatornán: szeretjük őket, szeretnénk látni őket, szeretnénk együtt lenni velük, idén húsvétkor azonban nem lehet. Szomorú, de őszintéknek kell lennünk, hogy senkiben se tápláljunk hiú reményeket" - fogalmazott az elnök a Ludovic Orban kormányfővel, Marcel Vela belügyminiszterrel, a prefektusokkal és más intézményvezetőkkel tartott videokonferencián.

Az államfő ugyanakkor felkérte a távkonferencia résztvevőit, magyarázzák el az embereknek valahányszor szükséges, hogy kerülni kell a fölösleges utazásokat, a másokkal való fizikai kontaktust. "Mondják meg az embereknek, hogy ha találkoznak, ne fogjanak kezet egymással, ne öleljék meg egymást. A legjobb az lenne, hogy ne találkozzanak, csak ha feltétlenül szükséges" - tette hozzá.

A koronavírus romániai terjedésével kapcsolatos legfrissebb információinkat itt találja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?