Koronavírus Romániában: 260-ra nőtt a fertőzések száma

A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) legutóbbi tájékoztatása óta (szerda 10 óra) 260-ra nőtt a koronavírussal fertőzött személyek száma az országban, azaz 14 új megbetegedést igazoltak – közölték a hatóságok a szerda esti hivatalos adatokat. 

Pozitív lett a koronavírus-tesztje 7 bukaresti, 3 Brassó, 2 Konstanca, 1 Máramaros és 1 Dolj megyei személynek. Egy részük eddig is karanténban volt, másik részük fertőzött személlyel került kapcsolatba. A fertőzöttek életkora 2 és 57 év közötti. A 260 igazolt esetből 19 személyt gyógyultnak tekintenek, és elhagyhatták a kórházat.

Jelenleg Romániában 3510-en vannak intézményes karanténban, 26 545 személyt pedig otthonukban tartanak megfigyelés alatt. Eddig 51 bűnvádi eljárást indítottak a hatóságok a betegség leküzdésének akadályoztatása miatt. A házi karantén szabályainak megszegése miatt összesen 1,835 lej bírságot szabtak ki 120 személyre.

Eddig 4670 koronavírustesztet végeztek el az országban, amelyek közül 4410 negatív lett. A mintákat a bukaresti, a kolozsvári, a temesvári, a craiovai, a iaşi-i és a konstancai központokban vizsgálták meg.  Jelenleg a molekuláris diagnosztizálásra alkalmas (Real Time PCR) 3746 teszt van készleten az ezeket végző egészségügyi intézményeknél, ugyanakkor az Unifarm vállalat folyamatosan szerzi be a teszteket, és rendelésre kiosztja a kórházaknak - jegyzi még meg a GCS.

A Stratégiai Kommunikációs Csoport felhívja a lakosság figyelmét, hogy csak a hivatalos forrásokból (kormány, egészségügyi minisztérium, belügyminisztérium, külügyi tárca, katasztrófavédelmi felügyelőség) származó információkat vegyék figyelembe, és információkért hívják a 0800 800 358-as számot. A külföldön élő román állampolgárok a +4021 320 2020-as számon érdeklődhetnek a koronavírust érintő hasznos információkról. 

A koronavírus romániai terjedésével kapcsolatos legfrissebb információinkat itt találja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?