Koronavírus: 28 éves fiatalembert diagnosztizáltak Maros megyében

A Maros Megyei Prefektusi Hivatal kedd délelőtti közleménye szerint újabb személyt diagnosztizáltak koronavírus-fertőzéssel Maros megyében – ezzel összesen 4 Covid 19-cel fertőzött személy van a megyében. 

Egy 28 éves fiatalemberről van szó, aki korábban intézményes karanténban volt, mivel január és március között Olaszországban dolgozott. Március 3-án lépett be Románia területére, 3 másik személlyel együtt, akik szintén karanténban vannak. 

Maros megyében ez a negyedik diagnosztizált koronavírusos fertőzés – a fiatalembernek nincsenek tünetei, ennek ellenére a marosvásárhelyi 2-es számú fertőző klinikára szállították, ugyanis az a személy is terjesztheti a koronavírust, akinek nincsenek tünetei.

A Maros Megyei Klinikai Kórház intézkedései 

Előszűrő sátrat állítottak fel Marosvásárhelyen a Gheorghe Marinescu 1. szám alatti klinikák udvarán, asszisztensek kérdezik ki a pácienseket, hogy kiszűrjék a koronavírus-gyanús eseteket. Ez egyike azoknak az intézkedéseknek, amelyeket a Maros Megyei Klinikai Kórház megtett a Covid 19-fertőzés korlátozás és megakadályozása érdekében. 

Emellett minden egyes kórházba érkező beteg – beleértve a sürgősségi eseteket is – kötelező módon járványtani szűrésen megy keresztül és az egészségügyi intézmény valamennyi részlegén tilos a beteglátogatás. Döntöttek arról is, hogy a sebészeten csak a sürgősségi eseteket látják el, a kórházi beutalásokat pedig minden részlegen 50 százalékkal csökkentik, prioritásként kezelve a sürgősségi ellátást. 

Ugyanakkor a kórház járóbeteg-rendelőinek várótermeiben legtöbb 4-5 személy tartózkodhat egy időben, szükség esetén módosítják a járóbeteg-rendelők munkaprogramját. A nőgyógyászati klinikán pedig kialakítanak egy termet, ahol azokat a terhes nőket tudják ellátni, akik esetében felmerült a COVID-19 koronavírus-fertőzés gyanúja. A Maros Megyei Klinikai Kórház vezetőségének a döntése értelmében ágyakat szabadítottak fel a 2-es számú Fertőző Klinikán, hogy legyenek üres ágyak a koronavírussal fertőzött személyek ellátására, a páciensek zömét más kórházi osztályon kezelik. 

Közel félszázan vannak intézményes karanténban

A Maros megyei rendőrség keddi közleménye értelmében három személy ellen indult bűnvádi eljárás a ragályos betegségek leküzdésének akadályozásáért. Tegnap a Transilvania Nemzetközi Repülőtérre 40 személlyel a fedélzetén szállt le a budapesti járat, 10 személy otthoni karanténba vonult, amelynek betartását a helyi hatóságok ellenőrzik. 

A 2-es számú Fertőző Klinikára jelenleg 8 koronavírus-gyanús személy van befektetve, összesen 33 teszt eredményére várnak. Maros megyében március 17-én délelőtt 11 órakor 42 személy volt intézményes karanténban, 307 személyt pdig otthonában különítettek el a hatóságok. 18 esetben negatív lett a koronavírus-teszt eredménye.

A romániai koronavírus-helyzettel foglalkozó hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

Kimaradt?